Volledig scherm
Rob Cretskens (29): ,,Op dit moment verdien ik meer dan mijn vriendin. Maar dat komt ook omdat zij pas één jaar werkervaring heeft." © Thijmen Geluk

'Ik heb veel baanzekerheid. Het is moeilijk om een ambtenaar te ontslaan'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rob Cretskens (29), sinds een jaar adviseur monitoring & effectmeting bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Hiervoor was hij twee jaar Rijkstrainee en van maart 2014 tot afgelopen verkiezingen heeft hij in de gemeenteraad van gemeente Maasgouw gezeten.

Wat verdien je?
,,Bruto 3525 euro. Ik heb een contract van 36 uur, maar werk 40 uur. Met die extra uren bouw ik vakantiedagen op, jaarlijks 200 uur vrij te besteden. Dat zijn vijf weken boven op de 21 vakantiedagen. Ik krijg een dertiende maand en mijn vakantiegeld is 8 procent van het jaarsalaris. Ik heb een OV-kaart om te reizen tussen werk en thuis. Daarnaast heb ik veel baanzekerheid, het is namelijk moeilijk om een ambtenaar te ontslaan.”

Blij mee?
,,Ja, ik ben blij met wat ik verdien. Het is iets minder dan mensen die dezelfde studie - bedrijfseconomie - hebben gedaan en dezelfde werkervaring hebben, maar daartegenover heb ik goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook krijg ik veel kansen bij de overheid. Er wordt veel tijd besteed aan ontwikkeling en ik heb binnen drie jaar op vijf uitdagende plekken gewerkt. Ik hoef in het weekend en ‘s avonds niet te werken, waardoor ik tijd heb voor andere dingen, zoals muziek maken in een harmonieorkest, tennissen, voetballen en dus raadslid zijn. Ik ben daarom niet jaloers op mensen die meer verdienen. Waar ik het meest blij mee ben is dat ik het naar mijn zin heb en maatschappelijk iets kan toevoegen.”

Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Op het moment verdien ik meer. Dat komt ook omdat zij pas één jaar werkervaring heeft. Op langere termijn gaat zij waarschijnlijk meer verdienen dan ik. Zij heeft een leuke baan buiten de overheid.”

Heb je geprobeerd om te onderhandelen over je salaris?
,,Nee, want er is geen onderhandeling mogelijk. Mijn manager heeft er wel voor gezorgd dat ik een salaristrede hoger kwam, omdat hij mijn werkervaring in de gemeenteraad mee heeft laten tellen. Door hoger in te stappen kreeg ik toen ik begon bruto 250 euro meer per maand.”

Wat verdiende je met je werk in de gemeenteraad?
,,Ik hield er netto 600 euro aan over. Het ligt aan het aantal inwoners van de gemeente wat je krijgt. Hoe groter de gemeente, hoe meer raadsleden betaald krijgen. Raadsleden bij een grote gemeenten moeten dezelfde onderwerpen kennen en dezelfde zaken bespreken als bij kleine. Maar omdat ze meer leden hebben kunnen ze onderwerpen verdelen en krijgen ze ondersteuning. En ze verdienen dus ook meer. Dat is een beetje krom, maar je doet het natuurlijk ook niet voor het geld. Ik heb me niet meer herkiesbaar gesteld om meer te kunnen focussen op mijn werk in Den Haag. Ergens is dat jammer, omdat ik het erg naar mijn zin had in de politiek.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,Het is niet zo dat ik bij elke collega denk; wat zou hij of zij verdienen?  Maar van de mensen waarmee ik direct samenwerk, weet ik het. Zelf ben ik er ook vrij open over. Het is openbare info.”

Verdient Rob genoeg? 
Leeftijd: 29 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Overig
Branche: Rijksoverheid
Werkervaring: 3 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Rob’s functie bruto 4.867 euro voor fulltime. ,,Zie je, verdien ik toch te weinig. Maar ja, als ik het vergelijk met de 50 uur per week die anderen werken, dan verdienen we hetzelfde per uur.”

Check het zelf met het Intermediair Salariskompas.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief