'Ik vind dat we extra beloond mogen worden voor onze verantwoordelijkheden'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: oncologieverpleegkundige Floortje van Beijsterveldt (30). Over haar salaris valt niet te onderhandelen.
Delen per e-mail
Floortje is oncologieverpleegkundige op de longoncologie-afdeling. Dit doet ze sinds 2,5 jaar. Ze heeft HBO verpleegkunde gestudeerd en werkte hiervoor op de intensive care van de afdeling neonatologie.
Wat verdien je?
,,2677 euro bruto. Dat is voor fulltime. In de zorg betekent dat 36 uur. Meestal hou ik met de onregelmatigheidstoeslag 2100 euro over. Het ligt eraan hoeveel avonddiensten, nachtdiensten en weekenden ik werk. Standaard is dat twee weekenden. Het ligt eraan hoe het met de planning uitkomt. We zijn met 35 collega’s, dat moet je wel goed verdelen.”
Blij mee?
,,Op zich ben ik er wel blij mee. Maar aan de andere kant vind ik ook wel weer dat we voor de verantwoordelijkheden die wij hebben best extra beloond zouden mogen worden. Dan zeg ik het netjes toch? Wij zijn de ogen van de dokter op de werkvloer. Wij observeren patiënten 24 uur per dag. Als wij als verpleegkundige niet signaleren dat het niet goed gaat met een patiënt, dan heb je een probleem.”
Heb je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,In het ziekenhuis hebben we ‘persoonlijk levensbudget-uren’. Dat zijn er tussen de 50 en 55 per jaar. Deze kun je inzetten als extra vakantie of als je een cursus wil doen. Of, zoals ik nu doe, bij je zwangerschapsverlof optellen om extra vrij te zijn. Daarnaast krijg ik een eindejaarsuitkering en vakantiegeld.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, er valt niet te onderhandelen. Alles is vastgelegd in een cao. We werken met tredes en ik zit in schaal 50, trap 3 en je kunt tot trap 12. Ieder jaar ga ik een periodiek omhoog.”
Wel ooit geprobeerd te onderhandelen?
,,Nee, niet echt. Toen ik mijn arbeidsvoorwaardengesprek had met mijn teamleider vertelde zij dat ik in trap 4 zou komen. Maar ze is teruggefloten door PNO. Ik viel in een trede lager. Daar kon niks aan gedaan worden. Ik vond het een beetje flauw. Het scheelde 100 euro. Ik baalde er wel van. Maar ja. Je kunt er niks aan doen, je moet het accepteren.”
Weet je wat je collega's verdienen?
,,Ja, zeker. Daar hebben we het wel over. En dan gaat het vooral over dat we veel verantwoordelijkheden hebben en meer beloond zouden moeten worden. Ik denk dat het goed zou zijn als je zou kunnen onderhandelen over je salaris. De een is wat actiever en ambitieuzer. Daar mag best was tegenover staan. Of het per se in financiële vergoeding moet zijn, weet ik niet. Maar in alle werkvelden zie je het wel, waarom bij ons niet? Ik ben zeker ambitieus. Ik wil mezelf ontwikkelen. Zowel persoonlijk als voor de afdeling.”
Verdient Floortje genoeg?
Leeftijd: 30 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: Verpleegkundige
Branche: Gezondheidszorg / Welzijn
Werkervaring: 6 jaar
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Floortje’s functie bruto 2514 euro voor fulltime. ,,Dat had ik wel verwacht. Er zijn er genoeg die minder verdienen. Ik ben hartstikke blij met m’n baan en salaris.”
Check het zelf met het Intermediair Salariskompas.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Leer denken als een hacker, ook als je zelf geen oefenboef bent
Naast ethische hackers doen ook andere IT’ers er goed aan om te leren denken als een hacker. Lees hoe jij je kunt opwerken tot intern expert op het gebied van veiligheidsstandaarden. -
De huisman ‘Mijn vrouw werkt, ik doe de kinderen. Zij doet haar best, en ik de rest zeg maar’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn verbazingen. Vandaag aflevering 1: stoppen met werken. -
Hoog salaris, leaseauto, onbeperkt thuiswerken: voor sollicitanten is niets te gek
Ruim een kwart van de werkgevers kan niet meer voldoen aan de eisen die sollicitanten stellen, blijkt uit onderzoek. Sollicitanten weten dat ze gewild zijn en stellen onrealistische eisen. -
Forbes: deze 10 Nederlandse ondernemers gaan het maken
Wie worden wereldwijd gezien als de rijzende sterren onder de Nederlandse ondernemers? Volgens zakenblad Forbes moeten we deze tien aanstormende talenten in de gaten houden. -
PREMIUM
De bedrijfsfilms van Tim (19) en Tom (20) slaan aan, zolderkamer wordt te klein
Hun bedrijfsanimatiefilms slaan zo aan, dat Tim van Leeuwen en Tom Roeloffs niet meer vanaf zolder kunnen werken. De jonge ondernemers verhuizen met Tim & Tom Producties naar een bedrijfspand.
-
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Liever een baan in de buurt dan een hoger salaris
Stel: het bedrijf waar je werkt gaat in een economische crisis failliet, je baan gaat verloren. Wat is dan belangrijker bij het vinden van een nieuwe baan? Een goed salaris? Of de afstand naar je werk? En zijn we bereid om te verhuizen om snel weer aan de slag te gaan? -
Mag dat? Kun je zelf bepalen of je thuiswerkt, en wanneer je dat doet?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 24: thuiswerken.