Lean (60) werk al 41 jaar in een parfumerie.
Volledig scherm
Lean (60) werk al 41 jaar in een parfumerie. © Thijmen Geluk

‘Ik zeg altijd tegen jonge meiden: blijf hier niet werken, want je verdient echt niet goed’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Lean (60). Ze werkt 41 jaar in een parfumerie. Ze doet dit voor 30 uur per week.

Wat verdien je?
,,Mijn bruto salaris is 1690 euro, maar daar komt nog een persoonlijke toeslag bij van bruto 272 euro. Maandelijks krijg ik op m’n bankrekening ongeveer 1800 euro gestort.”

Blij mee?
,,Nee, eigenlijk niet. Door de persoonlijke toeslag valt het mee. Ik ben 61 jaar en werk al 41 jaar in deze branche. Ik ben een alleenstaande vrouw en dan merk je dat het heel weinig is. M’n zus werkt bijvoorbeeld in psychiatrie, het loon dat ik krijg, kan zij sparen. En natuurlijk, dat is ook weer een uiterste. Maar toch: ook wij in de detailhandel moeten er hard voor werken. Als ik iedereen zie staken denk ik: dat moeten wij ook doen. Want als wij staken, dan ligt het hele land plat.”

Hoe kom je aan je persoonlijke toeslag?
,,Ik werkte altijd bij een particuliere parfumzaak, maar een paar jaar geleden zijn we overgenomen door een grote parfumketen. Mijn vorige baas heeft de persoonlijke toeslag kunnen regelen, want eigenlijk liggen de salarissen lager in dit bedrijf. Hij zei: dit verdienen mijn meiden, anders gaat het feestje niet door.”

Quote

Mijn vorige baas heeft de persoonlij­ke toeslag kunnen regelen, want eigenlijk liggen de salarissen lager in dit bedrijf

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb reiskostenvergoeding van 99,83 euro en een extra vakantiedag omdat ik ouder ben. Als ik straks 61 word dan komt er misschien eentje bij, dat zou ik moeten nakijken. Ik krijg geen bonus, de manager en de assistent wel. Hoeveel dat is? Geen idee, ligt aan de omzet.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee, eigenlijk niet. Ik ben ooit gevraagd om eerste verkoopster te worden, maar dan zou mijn persoonlijke toeslag vervallen en dan ga ik er gewoon op achteruit, dus dat heeft geen zin.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, die schalen staan op het internet, dat kun je nakijken. Af en toe hebben we het er met elkaar over. Iedereen vindt het weinig. Ik zeg altijd tegen jonge meiden: ga studeren en blijf hier alsjeblieft niet werken, want je verdient echt niet goed. Net als zij weet ik hoe leuk dit werk is, maar het salaris is gewoon bagger.”

Ooit gedacht om ander werk doen?
,,Toen ik 40 werd dacht ik: ik ga wat anders doen. Maar je komt er niet tussen. Op dit moment doe ik weer een nieuwe poging. Ik ben volop aan het solliciteren, bijvoorbeeld op vacatures als receptioniste bij een hotel, werknemer bij een tankstation, ik ben in de zorg aan het kijken, als chauffeur. Eigenlijk alles wat niet met de detailhandel te maken heeft. Ik word veel afgewezen vanwege mijn leeftijd, maar ik hou hoop. Wie weet dat ik ooit nog wat anders kan gaan doen die laatste paar jaren.”

Quote

Toen ik 40 werd dacht ik: ik ga wat anders doen. Maar je komt er niet tussen. Op dit moment doe ik weer een nieuwe poging

Verdient Lean genoeg? 

Leeftijd: 60
Aantal jaar werkervaring: 41
Aantal werkzame uren per week: 30
Functie: winkelpersoneel
Branche: detailhandel
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland
Leidinggevend: nee
Budgetverantwoordelijkheid: nee

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 1.869 euro. ,,Ik had het eigenlijk wel verwacht. Dan zit ik niet zo slecht vanwege mijn toeslag. Het is gewoon weinig.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief