Lotte (22): ‘Als je me dit salaris wil geven, prima - maar dan ben ik na deze maand weg’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Lotte (22) werkt 40 uur in de week als interieur-specialist in de engineering. Ze wordt uitbetaald via een detacheringsbureau.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,2350 euro bruto. Netto is dat 1850 euro.”
Blij mee?
,,Inmiddels wel. Toen ik twee jaar geleden hier kwam werken en ze boden mij 2000 euro, dacht ik: jackpot, ik ben binnen. Maar op een gegeven moment dacht ik: met de verantwoordelijkheden die ik nu heb en wat ik allemaal doe, mag daar wat meer tegenover staan.”
Hoe heb je dat aangepakt?
,,Ik heb een gesprek aangevraagd en het goed voorbereid. Ik had opgeschreven waarom ik meer zou moeten verdienen. Dat was: ik had meer taken gekregen en mezelf van niets naar iets ontwikkeld. Toen ik hier begon met werken werd ik in een donker gat gegooid en mocht ik het zelf allemaal uitzoeken. En dat is me gelukt ook. Ze hebben me toen 2500 euro geboden. Een mooi bedrag, maar ze wilden niet mijn auto betalen. Dat deed het detacheringsbureau wel, waar ik tot dan toe door werd uitbetaald.”
En toen?
,,Ik woon twee uur rijden van mijn werk, dus benzine zou mij al 1000 euro per maand kosten. Laat staan de kosten voor de aanschaf en het onderhoud. Dus ik ben gaan praten met het detacheringsbureau. Ik zei dat ik 2400 euro zou willen verdienen - ik snap ook wel dat zij een beetje geld aan mij moeten verdienen. Toen zeiden ze: wij dachten aan 2200 euro. Toen heb ik gezegd: joh, als je me dit wil geven prima, maar dan maak ik deze maand af en ben ik weg. Gelukkig hebben we een tussenweg gevonden en zijn we op een bedrag van 2350 euro uitgekomen.”
Hoe was het om dit gesprek te voeren?
,,Het ging verrassend goed, ik dacht dat ik rood zou worden en zou gaan zweten. Maar helemaal niet. Ik voelde me na het gesprek vooral heel trots. Ik voelde ook wel dat ik de touwtjes in handen had. Zij hebben mij nodig. Voor hun ben ik een winstplaatje. Ik denk dat het heel goed is geweest dat ik me zo goed heb voorbereid. Stel dat je in zo’n gesprek zit en ze vragen wat je wil verdienen en je zegt ‘ik heb geen idee’. Dan kom je wel erg onprofessioneel over.”
Ik dacht dat ik rood zou worden en zou gaan zweten. Maar helemaal niet. Ik voelde me na het gesprek vooral heel trots
Wat als ze niet akkoord waren gegaan?
,,Ik heb altijd veel gespaard, dus het was wel goed gekomen. Al hoopte ik natuurlijk wel op een goede afloop.”
Wat zijn de verschillen tussen het werken voor een detacheringsbureau en het werken voor het bedrijf zelf?
,,Wanneer ik bij het bedrijf zelf in dienst was geweest dan had ik winstuitkering, een dertiende maand en veertig vakantiedagen gekregen. Nu heb ik er 25. Ik heb geprobeerd te onderhandelen over de vakantiedagen, maar de dame van het detacheringsbureau zei: dit zijn onze regels, iedereen heeft dit, dus jij ook.”
Die dertiende maand en de winstuitkering lijken me ook jammer om te missen…
,,Klopt, maar ik heb het berekend: zelfs al had ik dit gehad, dan was het nog steeds niet rendabel met de auto. Ik ben heel blij met de keuze die ik gemaakt heb.”
Verdient Lotte genoeg?
Leeftijd: 22
Aantal jaar werkervaring: 2
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: mbo
Branche: industrie
Aantal werknemers: 5000
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 1951 euro. ,,Fijn dat ik meer verdien. Ik ben nog jong, dus dit is een prima bedrag voor de werkervaring die ik heb. Met dit bedrag van het salariskompas ben ik begonnen.”
Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Salaris
Veroline (29) vindt dat ze niet genoeg verdient: ‘Ik moet wat meer voor mezelf opkomen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Veroline (29) werkt gemiddeld 27 uur als dierenarts-assistent en vervult in haar werk verschillende managementtaken. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor.
-
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
salaris
Ron (46) kon meer verdienen, maar klaagt niet: ‘Plezier in je werk is belangrijker dan centen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ron (46) is kraanmachinist in de Rotterdamse haven voor 38,75 uur in de week. Hij doet dit nu 17 jaar. Hiervoor was hij beroepsmilitair.