Volledig scherm
Dionne (27) is sinds een week freelance online marketeer. © Thijmen Geluk

‘Mijn doel is om vanaf april 6500 euro bruto te verdienen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Dionne (27), net begonnen als freelance online marketeer.

Dionne is sinds een week gestopt met haar vaste baan als online marketeer om 100 procent voor het freelancen te gaan. Ze is ervan overtuigd dat ze als freelance online marketeer de beste stap maakt qua primaire arbeidsvoorwaarden.

Wat verdiende je bij je baas?
,,2750 bruto per maand voor 36 uur. Dat was netto 2101 euro. Inclusief telefoonvergoeding van 35 euro. Maar ik kreeg geen pensioenopbouw, geen bonus of winstdeling. Alleen reiskostenvergoeding. En als je goede resultaten had, mocht je uit eten op kosten van de baas. Ik heb twee keer loonsverhoging gekregen. Eén keer 250 euro en een keer 350 euro. De derde keer werden de lonen bevroren. Dat zorgde er bij mij voor dat mijn drang om te freelancen werd aangewakkerd.”

Wat wil je verdienen als freelancer?
,,Mijn doel is om vanaf 1 april 6500 euro bruto te verdienen. En daar heb ik goede hoop op. Ik heb veel gesprekken gehad, m’n research gedaan en ik heb de afgelopen twee jaar ook gefreelancet naast m’n werk. Zo’n 12 tot 20 uur per week. In november heb ik daarmee 2000 euro omgezet.”

Mocht je naast je baan freelancen?
,,Ze wisten dat ik hiermee bezig was. Ik heb al vijf jaar een goedlopend blog. Laatst had ik een samenwerking met Transavia. Ik heb een blog geschreven over m’n vakantie in Marrakech, waar ik een linkje in verwerk naar hun vliegtickets. Ook doe ik aan copywriting en contentmarketing. Contractueel hadden we een streng concurrentiebeding afgesproken. Ik mocht niks met social media doen. Echt verboden. Er stonden hoge boetes op. Zo rond de 300-400 euro per dag als ik het wel zou doen.”

Hoe kom je op een maandsalaris van 6500 euro?
,,Ik heb een cursus bij de C-Academy gevolgd over hoe je het beste je tarief kunt bepalen. Het bedrag is tot stand gekomen op basis van m’n vaste lasten, bedrijfskosten, een deel sparen, een deel pensioen en vakanties.”

Ben je zakelijk aangelegd?
,,Onderhandelen moet je los zien van persoonlijke relaties. Het zijn niet de leukste gesprekken, maar als het achter de rug is, voel je je goed. Je moet niet bang zijn, maar dit soort momenten pakken om te knallen. Als tip zou ik zeggen: lees je goed in en oefen. Ik deed dat voor de spiegel en oefende met m’n vriend. En schrijf op wat je wil zeggen. Niet typen, maar echt schrijven, dan blijft het beter hangen.”

Wat vonden je collega’s ervan dat je freelancer werd?
,,Met mij gingen ook twee andere collega’s weg. Dus het bedrijf had opeens drie mensen minder. Dat was wel heftig. Ze hebben natuurlijk direct actie ondernomen en vacatures uitgezet. Dus alles is weer voor ze opgelost.”

Verdien je meer of minder dan je partner?
,,Met mijn baan verdiende ik minder, maar als freelancer ga ik meer verdienen. We betalen naar ratio, dus we moeten even kijken hoe we dat gaan doen. Ik heb nu een goeie buffer, dat maakt dat ik wat ruimte heb om te experimenteren. Ik zorg in ieder geval dat ik meerdere pijlers heb. Dus copywriting, online marketing, m’n blog en ik heb een aantal websites waarmee ik advertentie-inkomsten verdien. Niet op één paard wedden.”

Verdient Dionne genoeg?

Leeftijd: 27 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie:  marketeer
Branche: marketing/communicatie
Werkervaring: 3 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2669 euro bruto. ,,Ik heb best vaak discussies over salarissen met vriendinnen. Ze vinden een salaris als dit prima. Of zeggen: je moet blij zijn als je jaarlijks loonsverhoging krijgt. Dat heb ik dus niet. Ik vind het best weinig.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!