Volledig scherm
Zzp’er Rowan werkt als consultant voor een spirituele advieslijn, doet scriptiebegeleiding en geeft bijles Engels. © Thijmen Geluk

Rowan (34): ‘Ik hoef al vier jaar geen belasting af te dragen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rowan (34), onder meer consultant voor een spirituele advieslijn.

Zzp’er Rowan (34) werkt als intuïtief consultant voor een spirituele advieslijn, doet scriptiebegeleiding en geeft  bijles Engels. Daarnaast zorgt ze voor haar chronisch zieke partner.

Wat verdien je?
,,In een goede maand verdien ik rond de 1500-1600 euro. Maar vaak is het 500-600 euro per maand. Als ik op een dag drie betaalde uren heb, is het een goeie dag. Ik zit onder het minimumloon met mijn verdiensten. En omdat ik zo laag zit, val ik binnen een regeling dat ik geen belasting hoef af te dragen. Al vier jaar niet.”

Blij mee?
,,Ik ben blij met mijn leven. Dat is iets anders. Ik ben ontzettend flexibel, bijna altijd thuis. Ik hoef geen huishoudhulp, kan vrijwilligerswerk doen en ik hoef niemand in te huren om voor mijn chronisch zieke partner te zorgen. Maar ik zou graag wat meer verdienen. Ik pak alles aan wat ik kan, maar als het een krappe maand is dan moet ik het mes zetten in de boodschappen. En dan eet je slechter en voel je je ook minder.”

Quote

Ik ben ontzettend flexibel, bijna altijd thuis

Waarom ben je zzp’er?
,,Ik had niet veel opties. Ik heb een achtergrond in de wetenschap met een PhD in biologie. Maar dat heeft ervoor gezorgd dat ik te hoog ben opgeleid en ik heb te weinig werkervaring buiten de universiteit. Ik heb hard gesolliciteerd, maar het is niet gelukt. Daarom ben ik zzp’er. Via de spirituele advieslijn help ik mensen met beslissingen in het bedrijfsleven. Per minuut verdien ik hier 30 tot 33 cent mee. Standaard draai ik zo’n 1000 minuten per maand, gemiddeld verdien ik er 300-400 euro mee. Als het een goeie maand is, zoals met kerst, dan verdien ik meer. Voor de bijlessen krijg ik 20 euro per uur. Via het bijleshuis word ik gekoppeld aan een student. Het is wel fijn dat zij daarvoor de marketing doen.”

Wat als je zelf ziek wordt?
,,Ik heb genoeg om een jaar van rond te komen als ik matige inkomsten heb. En ik mag gebruikmaken van huursubsidie en zorgsubsidie. Het moeten rondkomen van een laag inkomen is soms een struggle, maar het levert ook veel positiefs op. Is het mooi weer, dan kan ik naar het strand toe en dat kost me niks. En ik kan m’n eigen uren indelen. Als iemand om 7 uur ’s ochtends studiebegeleiding wil, voor hun werk, dan kan ik altijd wel. En in de avonden ben ik beschikbaar voor de advieslijn. Ik denk dat als ik moest kiezen tussen een vaste baan van negen tot vijf of wat ik nu doe, dat ik de vaste baan mooi zou laten voor wat die is. De vrijheid om te focussen op het werk dat ik echt wil doen, op de manier die bij me past, is me veel meer waard dan geld.”

Verdient Rowan genoeg?

Leeftijd: 34 jaar
Opleidingsniveau: WO
Werkervaring: 5 jaar
Regio: Groningen

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2.920 euro voor 40 uur. ,,Grappig. Ik ben blij als ik dat in drie maanden haal.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: 

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief