Rob (43) is sales & business development manager in de logistiek.
Volledig scherm
Rob (43) is sales & business development manager in de logistiek. © Thijmen Geluk

Sales manager Rob (43): ‘Voorbij de 40 jaar zit er niet veel rek meer in qua salaris’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rob (43) werkt 40 uur per week als sales & business development manager in de logistiek.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 5000 euro bruto per maand. Daar hou ik ongeveer 2900 euro netto aan over. Ik heb ook een auto van de zaak. De bijtelling wordt van m’n salaris ingehouden, maar de kosten zijn voor de zaak.”

Blij mee?
,,Ja, zeer tevreden. Ik werk hier vier jaar. Daarvoor heb ik bijna tien jaar bij een ander bedrijf gezeten. Ik ben van de generatie ‘eerst laten zien wat je kan en dan salaris opkrikken’. Op die manier ben ik altijd doorgegroeid. Overuren krijg ik niet uitbetaald. Nog nooit in heel m’n leven, en ik heb wat uren gemaakt, kan ik je vertellen. Dat hoort bij het soort salaris wat ik krijg. Als ik morgen om vijf uur op weg ga naar Hamburg, dan reken ik dat niet door.”

Quote

Ik ben van de generatie ‘eerst laten zien wat je kan en dan salaris opkrikken’

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,De auto van de zaak mag ik ook privé rijden - mits ik er geen koeriersbedrijf mee begint - en ik heb een telefoon en 25 vakantiedagen. Eigenlijk zou ik iets meer vrije dagen willen. Mijn vrouw heeft tien dagen meer, zij werkt in een andere sector.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ik heb niet onderhandeld. Ik heb een eerdere salarisstrook neergelegd en ben volledig transparant geweest over wat ik wilde. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde overstappen. Ik ben redelijk terughoudend. Als je voorbij de 40 bent, dan zit er in principe niet veel rek meer in als je niet ook van functie verandert. Ik ambieer het niet om directeur te worden of 500 mensen onder me te hebben werken.’’

,,Groei moet je doormaken tussen je 25ste en 35ste. Toen ben ik in salaris ook het meest gegroeid. In die jaren kun je jezelf profileren en ontwikkelen. Als je niet meer verantwoordelijkheid krijgt en niet echt groeit in je taken, kun je niet verwachten dat een bedrijf meer gaat betalen.”

Quote

Als je niet meer verantwoor­de­lijk­heid krijgt en niet echt groeit in je taken, kun je niet verwachten dat een bedrijf meer gaat betalen

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Nee, dat weet ik niet.”

Zou je het willen weten?
,,Daar ben ik absoluut niet in geïnteresseerd. Je moet naar jezelf kijken en niet naar een ander. Eind van het jaar krijgen we normaal altijd een bonus, maar de wereld staat in brand op het moment. We moeten met z’n allen een pas op de plaats maken. Die bonus zal ’m dit jaar niet worden, daar ga ik niet vanuit. Dat geeft ook niet. Dit verzin je niet. Ik hoop dat we met z’n allen een nullijn kunnen halen. Niks verdienen en niks verliezen. Wordt moeilijk.”

Verdient Rob genoeg?

Leeftijd: 43
Aantal jaar werkervaring: 23
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: mbo
Functie: sales manager
Branche: logistiek
Aantal werknemers: meer dan 1000
Vestigingsland hoofdkantoor: NL

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3045 euro. ,,Dat vind ik laag. Ik ben blij dat ik goed betaald word. Mijn salaris zit niet hopeloos boven de markt. Ik ben in gesprek geweest met andere bedrijven en nooit zijn ze afgeknapt op mijn salaris.”

*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”