Teun (21) werkt als mechanisch monteur.
Volledig scherm
Teun (21) werkt als mechanisch monteur. © Thijmen Geluk

Teun (21): ‘Als ik mijn studieschuld heb afbetaald ben ik echt vrij’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Teun (21) werkt 40 uur in de week als mechanisch monteur. Dit is zijn eerste baan.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 3000 euro bruto. Ik krijg afgerond 2350 euro netto.”

Blij mee?
,,Ik ben er zeker blij mee. Als student heb je met geluk 200 euro in de maand te besteden en nu hou ik met gemak 900 euro over. Het is een heerlijk gevoel dat ik geen studiefinanciering meer heb en onafhankelijk ben. Ik hoef niet meer bij iedere boodschap te rekenen of ik deze maand wel rondkom. Op het moment heb ik een studieschuld staan van 15.000 euro. Ik ga er ook naartoe werken om dat binnen twee, drie jaar af te betalen. Dan ben ik echt vrij.”

Quote

Ik hoef niet meer bij iedere boodschap te rekenen of ik deze maand wel rondkom

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Wij hebben drie bonussen : In februari een winstuitkering van drie procent van m’n jaarsalaris, 1000 euro bruto. In juli krijg ik een middenjaarsbonus van 1400 euro en aan het einde van het jaar nog een bonus van 1000 euro. Ik wist niks van de bonussen af voordat ik hier kwam werken. Daar kwam ik in de eerste week achter toen mijn collega’s het vertelden.”

Dat was een mooie meevaller.
,,Zeker, maar mijn uitgangspunt was werken bij een bedrijf waar ik me fijn bij voelde. Ik was niet heel erg bezig met het geld. Ik had nooit verwacht dat ik dit ging verdienen. Iedereen zei: je mag van geluk spreken.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, ik was heel blij. Ik weet dat ik de komende jaren ga doorgroeien. Ik kon het wel proberen, maar dacht: wees blij met wat je krijgt. In toekomst ga ik toch meer verdienen. Terughoudend en bescheiden misschien, maar ik ben hier gewoon vet tevreden mee.”

Wel ooit geprobeerd?
,,Ik heb wel onderhandeld voor m’n stage. De stagevergoeding voor het mbo zit een beetje in een grijs gebied. Ik ben duidelijk geweest naar die werkgever dat ik een vergoeding wou, omdat ik door de stage mijn bijbaantje niet meer kon doen. Door de stagevergoeding kon ik het financiële gat vullen.”

Quote

Ik ben duidelijk geweest naar die werkgever dat ik een vergoeding wou, omdat ik door de stage mijn bijbaantje niet meer kon doen

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,We hebben loonschalen waar je dat in kan zien. Mijn collega’s verdienen meer, maar hoeveel ga en durf ik niet te vragen. Ik weet dat iedereen superblij is met z’n salaris. Ik hoef het ook niet te weten. We zijn een team met z’n allen, en over financiële dingen praten we niet. Dat vind ik niet gepast. Wat je per maand verdient en uitgeeft is niet mijn pakkie an.”

Verdient Teun genoeg?

Leeftijd: 21
Aantal jaar werkervaring: 1
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: Mbo-werktuigkunde
Branche: techniek & industrie

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 1874 euro. ,,Dan zit ik daar wel flink boven. Er is een grote vraag naar technisch personeel met twee rechterhanden. Veel mensen denken: ik moet hbo hebben om een leuk bedrag per maand verdienen, maar met mbo kun je dat ook. Als je er maar rustig de tijd voor neemt.”

*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”