Volledig scherm
Dilys Derksen (41): ,,Op het moment heb ik nog geen inkomsten. Ik ben de afgelopen tijd druk bezig geweest met mezelf op de kaart te zetten." © Thijmen Geluk

'Van mijn salaris kon ik flink sparen. Daar heb ik nu profijt van'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Dilys Derksen (41). Na 13 jaar dienstverband als consulent voor maatschappelijk werk en dienstverlening is ze net voor zichzelf begonnen als coach, sparringpartner en breekijzer voor bedrijven.

Wat verdien je?
,,Op het moment heb ik nog geen inkomsten. Ik ben de afgelopen tijd druk bezig geweest met mezelf op de kaart te zetten. Netwerken, een site maken, gesprekken met toekomstige klanten. De ijzers liggen dus in het vuur. Ik ken de inhoud van het werk door en door, alleen nog bekend raken met het zakelijke kant ervan.”

Wat verdiende je bij je vorige baan?
,,Bruto 3036 euro. Voor 32 uur in de week. Ik zat in schaal 50 van CAO gehandicaptenzorg. Laatste trede. Ik was blij met wat ik verdiende, maar ik wilde graag wat anders. Vrijheid. Van mijn salaris hield ik netto zo’n 2000 euro over. Ik kon er flink van sparen. Daar heb ik nu weer profijt van. Mijn broer verdiende meer dan ik, maar zijn geld was altijd op, tot hij besloot te gaan reizen. Toen kon hij wél sparen. Het is maar net wat voor motivatie je hebt.”

Hoe kom je nu rond?
,,Ik heb goed gespaard. Ik weet precies wat ik kwijt ben per maand. Alles bij elkaar is dat 1200 euro. Inclusief boodschappen. Ik heb mezelf een half jaar tot driekwart jaar de tijd gegeven om opdrachten en klanten te krijgen. Als het dan tegenzit ga ik solliciteren, maar ik ga daar niet vanuit. De zomerperiode was rustig, maar nu iedereen weer terug is begint het te lopen. Ik heb er dus vertrouwen in.”

Wat wil je graag verdienen?
,,Het belangrijkste is nu dat ik die basis heb van 1200 euro. Alles wat erbij komt is mooi meegenomen. Ik richt me op het binnenhalen van opdrachten. Ik ben overtuigd dat ik andere mensen verder kan helpen. Ik wil de zakelijke sector iets softer maken.”

Quote

Wat ik sowieso belangrijk vind aan geld is dat het mij als vrouw onafhanke­lijk maakt

Dilys Derksen

Al gekeken naar een pensioenregeling?
,,Ik kan blijven sparen bij het pensioenfonds waar ik zat. Al moet ik nog wel even goed uitzoeken hoe dat zit. Maar het klinkt zo logisch. Tot nu toe was het mijn werkgever die voor dit soort dingen moest zorgen. Nu ben ik het zelf. Dat is leuk en spannend tegelijk.”

Ben je goed in onderhandelen?
,,Tijdens mijn vaste baan vond ik het een sport om te onderhandelen. Binnen de zorgsector kun je proberen te onderhandelen, maar veel ligt vast door de CAO met haar loonschalen en treden. Het is mij wel eens gelukt om een trede erbij te krijgen. Als je goed beargumenteert wat je waard bent, dan is de ander wel overtuigd uiteindelijk, en dat is super leuk. Wat ik sowieso belangrijk vind aan geld is dat het mij als vrouw onafhankelijk maakt."

Hoe verwacht je dat het nu gaat nu je moet onderhandelen met klanten?
,,Ik vind het vreselijk leuk mensen te coachen op hun persoonlijke ontwikkeling en bedrijven, instellingen en gemeenten te helpen bij het oplossen van hun problemen of het meedenken in projecten. Dit komt op de eerste plaats, omdat ik het belangrijk vind dat mensen goed in hun vel zitten. Als je overeenstemming hebt over het gedachtegoed, verwacht ik geen bikkelharde onderhandelingen.”

Verdient Dilys genoeg? 

Leeftijd: 41 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: Overig
Branche: Gezondheidszorg / Welzijn
Werkervaring: 14 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Dilys functie bruto 3.281 euro fulltime. ,Als je kijkt naar wat ik als maatschappelijk werker verdiende, dan had ik een hoog salaris. Ik was blij en ik hoop dat ik in de toekomst mooie opdrachten mag binnenhalen.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief