Volledig scherm
Francesco Julio Roberto: ,,Weet je, het kan altijd beter. Ik ben nog jong, het is een begin. Na volgend jaar kan ik loonsverhoging vragen.'' © Thijmen Geluk

'Ze hebben gevraagd wat ik wilde verdienen. Ik heb toen hoog ingezet'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francesco Julio Roberto (27) is bedrijfsleider van gastrobar Floor in Breda. Hij heeft de middelbare hotelschool in 2016 afgerond en werkt hier nu 1,5 jaar.

Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 1900 euro.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik krijg een reiskostenvergoeding van 140 euro. Ik eet op m’n werk, daar hoef ik niet voor te betalen en met de sluitborrel mag je twee drankjes nemen. Niet dat ik die altijd neem hoor, ik kom met de auto naar m’n werk. Ik krijg standaard 25 vakantiedagen en kan met vakantie wanneer ik wil, uiteraard wel in overleg met m’n baas. Met Kerst en Pinksteren moet ik natuurlijk werken, maar ik kan wel in de zomervakantie weg als ik wil.”

Blij mee?
,,Weet je, het kan altijd beter. Ik ben nog jong, het is een begin. Na volgend jaar kan ik loonsverhoging vragen. Ik ben een wijnopleiding aan het doen. Als ik die gehaald heb, kan ik meer verdienen. De opleiding betaal ik uit eigen zak. Het kost me 500 euro. Valt dus wel mee. Of ik gevraagd heb of mijn werk de opleiding wilde betalen? Nee, niet aan gedacht eigenlijk.”

Quote

Of ik gevraagd heb of mijn werk de opleiding wilde betalen? Nee, niet aan gedacht eigenlijk

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ze hebben mij gevraagd wat ik wilde verdienen. Ik heb toen hoog ingezet. Ik wilde rond de 2100 euro bruto verdienen. Dat is 200 minder geworden, maar wel met de afspraak dat dit meer zou worden in het voorjaar. Een van de voorwaarden is dat ik moet zorgen dat ik m’n wijn-examen haal. En dat ik goed blijf leidinggeven en me daarin blijf ontwikkelen. Hoe ze dat meten? Ik moet gewoon goed m’n best doen.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,Wat m’n collega’s verdienen dat gaat me niet zo veel aan. Die informatie is ook niet relevant voor mij. Ik focus me liever op mijn eigen persoon.”

Is geld belangrijk voor je?
,,Geld is een bijzaak zeg ik altijd. Ik heb liever plezier in m’n werk met wat ik doe dan dat ik voor het geld ga. Al ga ik wel in de toekomst een vinologen-opleiding doen en dan ga ik meer verdienen. Maar die opleiding is pittig. Die heb je niet zomaar.”

Je werkt in de horeca, krijg je veel fooi?
,,Ik hou in een Excel-bestandje bij hoeveel iedereen werkt en hoeveel fooi er dagelijks binnenkomt. We werken met z’n dertienen in het bedrijf en m’n baas deelt ook mee in de fooi. Het is niet elke maand gelijk, maar het komt ongeveer neer op 150 euro. Ja, daar mag ik niet over klagen.”

Verdient Francesco genoeg?

Leeftijd: 27 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Keuken en bediening
Branche: Horeca
Werkervaring: 9 jaar
Leidinggevend: Ja, 5 werknemers

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Francesco’s functie bruto 1400 euro voor fulltime. ,,Ik weet niet of dat klopt hoor. Is dit het minimum? Want het is wel heel laag. Op horeca-sites kom je op andere bedragen uit.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
    PREMIUM

    Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

    Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?