Volledig scherm
PREMIUM
© AD/fotobewerking

‘Als vrouwen schrijven is dat altijd slechter, oppervlakkiger en dommer, toch?!’

column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich over hoe vrouwelijke auteurs worden weggezet in deze ‘door mannen gedomineerde wereld’.

Ruim vijftien jaar geleden debuteerde ik met Terug naar de Kust en werd tot mijn eigen stomme verbazing genomineerd voor de Gouden Strop. Een prijs voor de beste thriller, die tot dan toe elk jaar werd uitgereikt aan Tomas Ross, waarop hij steevast in woede ontstak over het genre, dat dood zou zijn, want niemand kocht zijn boeken en hij zou de prijs zeker weigeren. Hij had een punt, Nederlandse thrillers deden weinig in de boekhandel en kregen nagenoeg geen aandacht. 

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”