Volledig scherm
PREMIUM
Saskia Noort © ANP/AD Fotobewerking

‘Terwijl wij elkaar op sociale media aftroefden over de toedracht, stierf Roos in een tram’

column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster heeft slapeloze nachten van de schietpartij in de Utrechtse tram.

Afgelopen maandag werd Roos het leven ontnomen door een man die het leven niet waard is. Op Facebook zag ik haar foto voorbijkomen. Een foto van een meisje zoals mijn dochter. Vrolijk, aan het begin van het volwassen bestaan, op weg naar een toekomst, om haar dromen te verwezenlijken. We kennen haar niet, maar we weten wie ze is. Een dochter, een zuster, een nicht, een vriendin, een collega, een meisje dat sport, of juist niet, dat uitgaat en verkering heeft, of geniet van de vrijheid. 

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.