Hoevelaken brengt waardige laatste groet aan Romy

VIDEOHoevelaken heeft vandaag massaal en op waardige wijze afscheid genomen van Romy Nieuwburg. Een paar duizend plaatsgenoten stonden zwijgend langs de route die naar de laatste rustplaats voerde van de scholiere.

Het loopt tegen drieën als een drukkende stilte neerdaalt over het dorp. Na een besloten afscheid in de protestante Eshofkerk komt er op de Veenslag langzaam beweging in de kleine rouwstoet. De witte koets waarin de 14-jarige Romy ligt opgebaard, wordt voortgetrokken door twee paarden. Ze dragen witte doeken over hun zwarte lijven. Romy's familie rijdt erachter in een witte limousine.

Dorpsgenoten langs de route dragen lichte kleuren uit eerbetoon aan het meisje dat vrijdag 2 juni dood werd aangetroffen in een sloot bij Achterveld. De gezichten staan bedrukt, een enkeling laat de tranen de vrije loop als de koets voorbij rijdt. Alleen het geroffel van de paardenhoeven doorbreekt het collectieve zwijgen.

Volledig scherm
Achter de koets met daarin Romy's kist, rijdt haar familie in een witte limousine. © Saskia Berdenis van Berlekom

Witte duiven

Bij de kiosk aan het Van Aalstplein houdt de koetsier de paarden in. Vriendinnen brengen hun laatste groet met het oplaten van witte duiven. Ze luisteren geëmotioneerd naar een lied van Justin Bieber, een van Romy's favorieten. Elkaar troostend wachten ze tot de laatste klanken wegsterven.

Als de stoet zich opnieuw in beweging zet, rolt spontaan een applaus over het plein. De Hoevelakers klappen voor Romy, voor haar familie en voor elkaar, zo voelbaar is de saamhorigheid.

Terwijl Romy verderop in kleine kring wordt begraven, schuifelen volwassenen en kinderen van alle leeftijden in een lange rij langs de kiosk. Bovenaan de trap staat een foto van hun omgekomen dorpsgenootje. Aan de voet groeit het gras uit tot een bloemenzee.

Volledig scherm
© ANP

Afscheidsritueel

Een vader houdt zijn snikkende tienerdochter stevig vast, een oma legt hoofdschuddend twee rode rozen op een traptree, een peuter schenkt zijn knuffel. Het afscheidsritueel duurt twintig onafgebroken minuten.

Burgemeester Gerard Renkema is diep geraakt, zegt hij na afloop van de plechtigheid. ,,Het verdriet en de pijn van de familie is immens. Ik ben blij dat de bevolking zoveel betrokkenheid toont. Hoevelaken is echt om deze mensen heen gaan staan.''