Volledig scherm
Na afloop van de herdenkingsdienst worden gekleurde ballonnen losgelaten. © Saskia Berdenis van Berlekom

Kleurige ballonnen en bloemen voor een intens verdrietige dag

De omgebrachte Savannah Dekker (14) uit Bunschoten is gistermiddag in alle rust begraven in haar woonplaats.

Bijna geruisloos rijdt de witte rouwauto even voor twee uur de oprijlaan op van de begraafplaats achter het stadhuis van Bunschoten. Daarachter drie witte volg­auto's. Verder niets of niemand. De vele kerkbezoekers en het handjevol toeschouwers langs de openbare weg blijven op grote afstand achter, om familie de kans te geven in alle rust afscheid te nemen van hun Savannah.

Rode, paarse, groene en roze ballonnen hebben dan al hun weg naar de strakblauwe hemel gevonden. Na afloop van de ruim twee uur durende herdenkingsdienst in de Adventkerk stellen vrienden, familie, kennissen en betrokken dorpsgenoten zich in twee rijen op aan de achterkant van de rouwauto. Ieder met een ballon in de hand. Dan, als de witte kist van het meisje tussen haar dierbaren naar voren komt, mogen de ballonnen los. De stilte is overweldigend.

Quote

Ik vond het te moeilijk om bij de dienst in de kerk te zijn

Vriendin van Savannah

Omdat zowel de herdenkingsdienst als de begrafenis in besloten kring plaatsvindt, is het terrein rondom de kerk in een straal van 300 meter afgezet. Aan het verzoek van de familie tot 'gepaste afstand' is ruimschoots gehoor gegeven. Langs de weg zijn nauwelijks toeschouwers.

Tegenover de kerk parkeren twee leeftijdsgenootjes van Savannah hun fiets,om op de witte stoet te wachten. Ze praten zachtjes. De ogen naar beneden gericht. ,,Savannah was een vriendin. Ik vond het te moeilijk om naar de kerk te gaan en al die mensen te zien huilen. Mijn moeder zei, als je twijfelt, doe het dan maar niet. Daarom sta ik nu hier. Toch een beetje erbij'', vertelt de Bunschotense tiener, terwijl verderop een moeder troostend haar arm om haar dochter slaat. Een voorbijfietsende ouder op een bakfiets blijft steevast zwijgen als haar zoontje tot drie keer toe vraagt waarom er van die grote witte auto's in de straat staan.

De verdwijning en dood van Savannah houdt al twee weken het dorp in zijn greep. Zeker toen een dag na de vermissing het lichaam van een meisje werd gevonden in het nabijgelegen Achterveld. Het bleek te gaan om de eveneens 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. Savannah werd twee dagen later alsnog levenloos aangetroffen in het water bij industrieterrein De Kronkels.

Een 16-jarige jongen uit Den Bosch zit vast voor betrokkenheid bij de dood van Savannah. De politie onderzoekt wat zijn rol precies is geweest. Savannah kende hem via sociale media. De politie ging er tijdens de vermissing van uit dat Savannah zich met de jongen ergens schuil zou houden.

De advocaat van de Bossche tiener heeft inmiddels aangifte gedaan wegens smaad, omdat afgelopen weekend een foto van de jongen verscheen op Facebook, met daaronder de tekst dat hij de moordenaar van Savannah is. Hoewel de foto direct weer van internet werd verwijderd, is toch besloten aangifte te doen tegen de verspreider ervan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort