Volledig scherm
Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. © ANP

OM krijgt lek uit strafdossier Savannah niet boven water

Uit intern onderzoek van het Openbaar Ministerie is niet naar voren gekomen wie de informatie uit het strafdossier over de dood van 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten heeft gelekt naar RTL Nieuws.

Quote

Er zijn zonder reële verdenking geen mogelijkhe­den dit verder te onderzoe­ken

Mary Hallebeek, OM

Dat laat woordvoerder Mary Hallebeek weten. ,,Naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws van 30 juni jongstleden, waarin informatie uit het strafrechtelijk dossier naar buiten werd gebracht, heeft er intern een onderzoek plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie heeft gekeken of er binnen de organisatie fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van de stukken uit dit dossier. Dat is niet het geval geweest.”

Het OM sluit echter niet uit dat iemand of een partij die betrokken is bij het strafrechtelijk proces (rechtbank, politie of het kantoor van advocaat Fleur Zijderveld) de stukken heeft gedeeld met RTL. ,,Zonder reële verdenking zijn er echter geen mogelijkheden om dit verder te onderzoeken.”

Telefoons

RTL Nieuws maakte een minutieuze reconstructie van de verdwijning van Savannah tot en met de aanhouding van de verdachte. Veel informatie ging over het gebruik van de telefoons van de verdachte en van Savannah. Ook zat er beeldmateriaal bij die afkomstig was van bewakingscamera’s.

In de gelekte stukken stond ook informatie die omwille van het onderzoek nog niet met de familie van Savannah was gedeeld. Zij hebben de zeer gedetailleerde informatie die via het RTL-programma naar buiten werd gebracht via de media moeten vernemen.

Het OM betreurt het dan ook dat de informatie in de openbaarheid is gekomen. ,,Tevens kan het het onderzoek schaden.”

Savannah werd op 1 juni als vermist opgegeven. Drie dagen later trof een wandelaar in Bunschoten haar lichaam aan in een sloot naast sportterrein De Vinken.

De 16-jarige verdachte uit Den Bosch werd dezelfde nacht aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid.

Het Openbaar Ministerie ging aanvankelijk uit van doodslag, maar verzwaarde vorige week de aanklacht naar moord. De voorlopige hechtenis van de Boschenaar is inmiddels verlengd tot 24 november. Hij zwijgt over zijn betrokkenheid.

Volledig scherm
Savannah Dekker (14). © AD

In hetzelfde weekend dat Savannah’s lichaam werd gevonden werd in Achterveld de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken dood gevonden. Een 14-jarige jongen uit Lunteren heeft bekend haar te hebben verkracht en omgebracht.