Volledig scherm
© ANP

Rechtszaak verdachte moord Romy in november

Het proces tegen de minderjarige verdachte van de moord op de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken vindt plaats op 10 november. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanochtend in een zitting achter gesloten deuren vastgesteld. Tot die tijd blijft de 14-jarige verdachte vastzitten.

De 14-jarige verdachte uit het Gelderse Lunteren, vlakbij Barneveld, was aanwezig in de afgeschermde rechtszaal. Hij werd buiten het zicht van het publiek naar binnen geleid. De ouders van de jongen namen plaats naast hun zoon. De ouders van het slachtoffer luisterden geflankeerd door medewerkers van Slachtofferhulp vanuit de zaal naar het verloop van de pro formazitting.

Bij het naar binnen leiden van de families viel een glimp waar te nemen van de verdachte. Hij is, zoals bekenden van de jongen eerder al aangaven, groot voor zijn leeftijd, draagt een zwart T-shirt en heeft een kort verzorgd kapsel. Als de anderen de rechtszaal binnentreden, kijkt hij bewegingsloos voor zich uit.

Omdat de verdachte vrijwel direct na zijn aanhouding op maandag 5 juni bekende zijn klasgenootje de vrijdag er voor te hebben verkracht en vermoord in de polder bij het dorp Achterveld, dient de zaak al op korte termijn. De jongen zou daarnaast volledig hebben meegewerkt aan onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid en omstandigheden in het jeugddetentiecentrum, waar hij sinds zijn arrestatie verblijft.

Hoewel de moord op de 14-jarige scholiere door een leeftijdsgenoot een zware schok veroorzaakte in Hoevelaken en wijde omgeving, is de Utrechtse rechtbank niet bereid de feiten straks in een openbaar deel van de zitting te behandelen. Een breed maatschappelijk belang dat hiermee gediend kan zijn, is volgens de verantwoordelijke rechters niet aan de orde.  

In samenwerking met indebuurt Amersfoort