Volledig scherm
Savannah Dekker (14) © Facebook

Verdachte moord Savannah moest op dag vermissing voor rechter komen

De 16-jarige jongen uit Den Bosch die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Savannah Dekker (14) moest op de dag dat zij vermist raakte verschijnen voor de kantonrechter in Den Bosch. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Volledig scherm
De politie onderzoekt de dood van Savannah op de plek waar zij gevonden werd. © Caspar Huurdeman

Volgens de rechtbank werd hij tijdens een zitting op donderdag 1 juni veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur met een proeftijd van twee jaar. Het is niet duidelijk of de jongen fysiek aanwezig was bij de rechtszitting.

De verdachte was sinds augustus vorig jaar niet meer op school geweest. Hij volgde een vmbo-kaderopleiding aan het Van Maerlant in Den Bosch. De kantonrechter veroordeelde hem voor schoolverzuim van 23 september tot en met 3 november vorig jaar. Kinderen van 5 tot 18 jaar hebben in Nederland de wettelijke verplichting om naar school te gaan.

Het levenloze lichaam van Savannah Dekker werd zondagochtend 4 juni in Bunschoten gevonden. Hoewel ze sinds donderdag werd vermist, is het nog onduidelijk wanneer ze om het leven is gekomen. De politie startte op de vrijdagavond een zoekactie naar het meisje. Zondagnacht werd de Bosschenaar in zijn woning aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood.

Verklaringen

Uit het sporenonderzoek en verklaringen van de Bosschenaar is volgens de politie nog geen compleet beeld ontstaan van wat er precies met Savannah is gebeurd. Zeker is dat zij met haar fiets van huis vertrok. Toen ze niet terug was voor het eten, sloegen haar ouders al snel alarm.

Het Openbaar Ministerie houdt rekening met de mogelijkheid dat meerdere verdachten betrokken zijn bij de zaak. ,,We hebben al veel tips en daar zitten goeie tussen. Alles vanaf donderdagavond kan het ontbrekende puzzelstukje zijn dat dient om de wereld een beetje beter te krijgen'', aldus het OM.

Volledig scherm
Deelnemers tijdens de stille tocht voor de omgebrachte Savannah Dekker (14). Savannah werd dood aangetroffen in het water bij het industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. © ANP
Volledig scherm
Deelnemers aan de zoektocht naar de vermiste Savannah Dekker liepen langs de N199. © ANP