Volledig scherm
Antoinette de Jong © ANP

De Jong ook op de 3000 meter het sterkst bij EK allround

Antoinette de Jong heeft in Collalbo ook de 3000 meter gewonnen. Met een tijd van 4.08.075 was ze Martina Sablikova net te snel af (4.08.226). Op de 500 meter, eerder op de dag, was De Jong ook de sterkste.

Ireen Wüst klokte de zevende tijd (4.14.61) en Carlijn Achtereekte eindigde als vijfde (4.11.930).

De Jong staat door haar twee gewonnen afstanden op de eerste plek in het algemeen klassement. Ze wordt gevolgd door Francesca Lollobrigida. Wüst staat derde.

Op de 1500 meter verdedigt De Jong morgen een royale voorsprong van 2,72 seconden op Lollobrigida. Het EK allround voor de vrouwen wordt daarna afgesloten met de 5.000 meter.

De Jong reed na Sablikova een solide rit waarin ze pas in de laatste ronde onder de tijd van de Tsjechische stayer dook. Wüst ging hard van start, maar na 1800 meter kon ze hoge tempo niet meer vasthouden. Ze staat derde in het klassement, op 4,86 seconden van De Jong. Achtereekte neemt de zesde plek in, op ruim 7 seconden van haar leidende ploeggenote.

Volledig scherm
Ireen Wüst © ANP

Wüst zette na haar 500 meter (vierde tijd in 39,72) titelprolongatie al uit haar hoofd. ,,Het is lastiger dan ik vooraf dacht’', zei de 32-jarige Brabantse bij de NOS. ,,Een podiumplek in het eindklassement zou al mooi zijn.”

Wüst doelde met haar woorden op de emotionele tijd die ze door het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom doormaakt. Pas woensdagavond arriveerde de titelverdedigster in Collalbo nadat ze eerder op de dag de uitvaart van de 37-jarige oud-schaatsster had bijgewoond.

,,De knop moest om, maar dat bleek best wel pittig. Tijdens de warming-up voor mijn 500 meter waren op het grote beeldscherm mooie foto’s van Paulien te zien. Die kwamen toch wel weer even binnen bij mij. Ik rijd hier als eerbetoon aan Paulien. Ik wil gewoon een beetje genieten van de zon en van het publiek. Paulien rijdt met me mee.’’