Volledig scherm
Carlijn Achtereekte © ANP

Dolblije olympisch kampioen Achtereekte slechts derde: ‘Deze betekent veel’

Carlijn Achtereekte heeft zich ondanks een zeer onzekere aanloop geplaatst voor de belangrijkste toernooien. De opluchting en blijdschap bij de olympisch kampioene op de 3000 meter was groot.

Door Pim Bijl

In februari werd ze de verrassing van de Olympische Spelen in Pyeongchang met goud op de 3000 meter, nu ratelt ze maar enthousiast door over een derde plaats (4.01,77) op de NK afstanden. ,,Het is misschien een beetje gek om zo blij te zijn met een derde plaats, maar deze betekent veel voor mij.”

Vreemd is dat niet. Eind oktober in Inzell begonnen vrij mysterieuze klachten aan haar darmen. Ruim tweeënhalve week had ze zoveel buikpijn dat ze alleen at ‘omdat het moest.’ Terwijl ze haar ploeggenoten van Jumbo wereldbekerwedstrijden zag winnen, zat zij thuis en verloor ze drie kilo. Inmiddels is het euvel verholpen en is ze weer zo’n drie weken in training. Het bleek precies genoeg om zich te plaatsen voor de belangrijke internationale toernooien.

Ondanks twee moeizame wissels met Reina Anema tijdens haar 3000 meter-race eindigde ze keurig achter Antoinette de Jong en Ireen Wüst en voor Esmee Visser als derde en is ze zeker van de WK afstanden in Inzell. En door haar prima 1500 meter kan ze ook deelnemen aan het EK allround in Collalbo. ,,Oh, god, dan moet ik ook daar nog naartoe.” Daarna, lachend: ,,Het wordt mijn eerste allroundkampioenschap. Hartstikke leuk. Mooie baan, mooie sfeer. Richting de Spelen ben ik daar heel goed geworden. Ik kijk er naar uit.”

Bekijk de reacties van Achtereekte en Visser:

Volledig scherm
Winnaar Antoinette de Jong temidden van Ireen Wust (L) (tweede) en Carlijn Achtereekte (derde) tijdens de prijsuitreiking van de 3000 meter op het NK Afstanden in Thialf. © ANP
  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.