Douwe de Vries verrassend winnaar massastart

De 36-jarige Douwe de Vries is de verrassende winnaar op de massastart. De routinier van Team Jumbo-Visma profiteerde in de laatste bocht van een valpartij in de kopgroep. Leider Arjan Stroetinga raakte iets uit balans, en achter hem reden onder anderen achtervolgers Gary Hekman en Simon Schouten tegen elkaar aan.

Stroetinga wist nog wel op de been te blijven en als derde te eindigen. Het zilver was voor Victor Ramler. Schouten en Hekman zochten elkaar na het incident even op, maar tot een handgemeen tussen de twee boze marathonschaatsers kwam het net niet.

De Nederlandse kampioenen op de massastart zijn niet automatisch geplaatst voor de WK afstanden in februari in Inzell. In principe wijst de nieuwe bondscoach Jan Coopmans de twee deelnemers aan, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ook zal hij de schaatsers selecteren voor de ploegachtervolging en de teamsprint, het onderdeel dat in Inzell voor de eerste keer op het WK-programma staat.

Volledig scherm
Douwe de Vries. © ANP
  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.