Volledig scherm
28 december vorig jaar: Sven Kramer in actie op de 5000 meter op de NK Afstanden in Thialf. Kramer kan komend weekeinde voor de tiende keer Europees kampioen allround worden. © ANP

EK schaatsen: een Nederlander wint toch wel

Op het EK allround komend weekeinde lijkt het niet de vraag óf er een Nederlander gaat winnen, maar hooguit wélke. In de afgelopen 35 jaar klonk 29 keer het Wilhelmus.

Volledig scherm
Rintje Ritsma juicht in Heerenveen na zijn zege op de 500 meter tijdens het EK allround in 1999. De ‘Beer van Lemmer‘ zou dat toernooi vervolgens op zijn naam schrijven. In totaal werd hij zes keer Europees kampioen. © Karel Zwaneveld

Wordt het Patrick Roest? Of toch gewoon weer Sven Kramer? Of gaat Douwe de Vries stunten? Meer reële opties lijken er op voorhand niet te zijn bij het EK in Collalbo (Italië). De laatste acht jaar werd telkens een Nederlander Europees kampioen. In de laatste 35 jaar wonnen ‘we’ maar 6 keer niet. 

De laatste keer dat er geen Nederlander met de winst aan de haal ging, was in 2011. Toen was de Rus Ivan Skobrev de sterkste. De enige andere niet-Nederlandse winnaars sinds 1983: Enrico Fabris (Ita, 2006), Dmitri Sjepel (2001, Rus), Johann Olav Koss (1991, Noo), Tomas Gustafson (1988, Zwe) en Nikolaj Goeljajev (1987, Rus).

De overheersing van Nederland is niet altijd zo geweest. Het jaarlijkse evenement bestaat al sinds 1893 en pas in 1953 won er voor het eerst een Nederlander: Kees Broekman. Na hem zegevierden ook zijn landgenoten Sven Kramer (9, record), Rintje Ritsma (6), Ard Schenk (3), Falko Zandstra (2), Hilbert van der Duim (2), Hein Vergeer (2), Jochem Uytdehaage (2), Jan Blokhuijsen, Ids Postma, Bart Veldkamp (voordat hij schaats-Belg werd), Leo Visser, Kees Verkerk, Gianni Romme en Mark Tuitert.

Volledig scherm
Vertrouwd beeld van de laatste jaren: Sven Kramer en Ireen Wüst worden gehuldigd als Europees kampioen allround. © ANP

Op de medaillespiegel aller tijden staat Nederland tweede met 34 gouden medailles. Dat zijn er 4 minder dan de 38 van Noorwegen. De nummer 3 op de lijst is Sovjet-Unie met 10. Maar de laatste decennia is Nederland veruit de sterkste. Sinds 1980 is het maar één keer gebeurd dat er géén Nederlander op erepodium stond. Dat was in 2006, toen winnaar Enrico Fabris werd geflankeerd door de Noren Eskil Ervik en Havard Bøkko. De toen pas 19-jarige Sven Kramer werd vierde. In de laatste 10 jaar stonden overigens schaatsers uit slechts vijf verschillende landen op het podium: Nederland, Noorwegen, Rusland, Italië en België.

Wüst

Bij de vrouwen is de Nederlandse suprematie veel minder. Ja, in de laatste vijf jaar waren er vier gouden plakken voor Ireen Wüst. Maar wie het bekijkt over de laatste 35 jaar, telt ‘maar’ 7 gouden medailles voor Nederland. Slechts drie Nederlandse vrouwen werden ooit Europees kampioen allround: Wüst (5), Atje Keulen-Deelstra (3) en Tonny de Jong (2). Op de ranglijst aller tijden staat Nederland met 10 gouden medailles tweede achter Duitsland (14).

Wüst staat komend weekeinde in Italië weer aan de start in de jacht op haar zesde titel. Zij wordt vergezeld door landgenotes Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong.