Favoriet Nuis pakt ook titel 1000 meter

Kjeld Nuis heeft bij de NK afstanden in Thialf de titel op de 1000 meter heroverd. De olympisch en wereldkampioen op dit nummer zegevierde in een tijd van 1.08,16. Ploeggenoot Thomas Krol pakte zilver met 1.08,26 en het brons was voor de onttroonde Kai Verbij (1.08,54).

Voor Nuis was het zijn vijfde Nederlandse titel op de 1000 meter. De afgelopen twee jaar moest hij zijn meerdere erkennen in Verbij. Nuis won zaterdag ook al de 1500 meter.

De top drie van het klassement van de kilometer plaatste zich voor de WK afstanden in februari in Inzell. Nuis, Krol en Verbij verzekerden zich eveneens van deelname aan de EK sprint komende maand in Collalbo. Zij waren de eerste drie in de gecombineerde rangschikking van de 500 en 1000 meter bij de NK afstanden.

Hein Otterspeer en Ronald Mulder behoorden tot de verliezers bij de sprinters. Otterspeer eindigde op de 1000 meter als vierde (1.09,16) en miste daardoor het WK-ticket voor deze afstand. Ronald Mulder won vrijdag de 500 meter en hoopte met een sterke 1000 meter op een startbewijs voor de EK sprint. De 32-jarige Zwollenaar kwam echter niet verder dan de achtste tijd (1.09,83). Zijn tweelingbroer Michel Mulder verging het nog wat slechter (zestiende in 1.11,01).

Volledig scherm
© Ronald Hoogendoorn
  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.