Schouten vermorzelt concurrentie op massastart

VIDEOIrene Schouten blijft in Nederland een klasse apart op de massastart. De marathonschaatsster behaalde bij de NK afstanden in Thialf haar zesde titel op rij. De nummer drie van de Winterspelen in februari in Zuid-Korea sloeg in de zestiende en laatste ronde toe. Met een machtige versnelling sprintte ze op het laatste rechte stuk naar de eindzege. Haar ploeggenoten Marijke Groenewoud (tweede) en Elisa Dul (derde) eindigden eveneens op het podium.

De Nederlandse kampioenen op de massastart zijn niet automatisch geplaatst voor de WK afstanden in februari in Inzell. In principe wijst de nieuwe bondscoach Jan Coopmans de twee deelnemers aan, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ook zal hij de schaatsers selecteren voor de ploegachtervolging en de teamsprint, die in Inzell voor de eerste keer op het WK-programma staat.

Volledig scherm
© Ronald Hoogendoorn
  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.