Sven Kramer, Patrick Roest en Denis Joeskov
Volledig scherm
Sven Kramer, Patrick Roest en Denis Joeskov © BSR Agency

Uitmuntende Roest pakt titel in baanrecord op 5000 meter

EK afstandenPatrick Roest veroverde op indrukwekkende wijze de titel op de 5000 meter tijdens de EK afstanden in Thialf. De 24-jarige langebaanspecialist reed in een baanrecord (6.08.92) naar de zege. Sven Kramer rechtte zijn rug en werd tweede.  

Vrijwel altijd komen de grote namen na de dweilpauze in actie, maar Sven Kramer moest al vroeg zijn jasje uittrekken. De 33-jarige Fries imponeert al enige tijd niet meer en reed derhalve al in rit twee tegen de Duitser Felix Maly.

Kramer ging hard van start en leek lange tijd het baanrecord in het vizier te hebben. Dat bleek wat te veel gevraagd want uiteindelijk kwam hij 1,8 seconden te kort, maar met zijn tijd van 6.10.76 maakte de schaatsicoon een goede beurt. Wat die tijd exact waard was, viel af te wachten. Voor de dweilpauze kwam niemand in de buurt.

In het tweede gedeelte van de 5000 meter verschenen de kanonnen aan de start met Patrick Roest als gedoodverfde favoriet. Hij nam het in rit zes op tegen Danila Semerikov, de houder van het baanrecord. Roest ging, net als Kramer, hard van start en nam al gauw afstand van zijn Russische opponent.

Patrick Roest.
Volledig scherm
Patrick Roest. © BSR Agency

Baanrecord

Halverwege was duidelijk dat hij onder de tijd van Kramer zou duiken. Roest reed zelfs drie seconden onder het schema van het baanrecord. Dat leek hij makkelijk te halen, maar het scheelde uiteindelijk vrijwel niets. De 24-jarige langebaanspecialist hield slechts vier honderdsten van een seconde over: 6.08.92.

In de slotrit konden alleen Jorrit Bergsma en Denis Joeskov Roest van de troon stoten. Al snel was duidelijk dat beide mannen geen serieuze bedreiging zouden vormen. Joeskov won de rit verrassend genoeg wél. Hij klopte Bergsma op de streep en pakte het brons. Kramer werd tweede, Bergsma vierde. 

Roest is dit seizoen nog ongeslagen op de 5000 meter. Hij won eerder al twee wereldbekerwedstrijden en hij was ook de beste tijdens de wereldbekerkwalificatie en de NK afstanden, beide in Thialf.

Bekijk hier de reacties van Patrick Roest en Sven Kramer na afloop van de race:

Patrick Roest reageert na de 5000 meter met coach Jac Orie op de tweede dag van de EK Afstanden in Thialf.
Volledig scherm
Patrick Roest reageert na de 5000 meter met coach Jac Orie op de tweede dag van de EK Afstanden in Thialf. © ANP