Volledig scherm
Kai Verbij © EPA

Verbij wint eerste 500 meter EK sprint, Nuis derde

Kai Verbij heeft de eerste 500 meter op het EK sprint gewonnen. De Nederlander reed een tijd van 35.23. Kjeld Nuis eindigde met een tijd van 35.47 als derde.

De Noor Henrik Rukke werd tweede (35.37). Olympisch kampioen Håvard Lorentzen werd vierde in een tijd van 35.58.

Thomas Krol kwam moeilijk weg bij de start en moest genoegen nemen met een tijd van 36.00. Dit was goed voor plek 12.

Verbij blikte in zijn voorbeschouwing op de EK sprint een tikje ontevreden terug op zijn eerste helft van het schaatsseizoen. Hij won in eigen land alleen de 500 meter tijdens de wereldbekerkwalificatie begin november in Thialf. Internationaal gezien behaalde hij twee keer zilver op de 1000 meter tijdens de wereldbekers in Japan en Polen. Volgens Verbij, die door een lichte liesblessure niet aan alle races kon meedoen, reed hij de afgelopen maanden in technisch opzicht niet optimaal.

In Collalbo schaatste Verbij een prima rit. Hij had na een sterke opening (9,87) nog wel moeite om de laatste binnenbocht goed door te komen, maar op het rechte stuk naar de finish kon hij zijn snelheid behouden. Nuis opende eveneens hoopvol (9,89), maar reed geen vlekkeloze eerste binnenbocht. Met zijn tijd van 35,47 hield de olympisch en wereldkampioen op de 1000 meter de schade niettemin keurig beperkt.

,,Ik schrok wel even van mijn binnenbocht’', bekende Verbij bij de NOS. ,,Ik waaide er bijna uit. Gelukkig kon ik de wind opvangen en mijn race goed afmaken. Het is mooi dat ik nu een voorsprong heb gepakt, maar er zijn nog drie afstanden te gaan. Er kan nog van alles gebeuren.’’

  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.