Volledig scherm
Pavel Kulizhnikov © ANP

Wereldrecordhouder Koelizjnikov grote afwezige op EK sprint

Titelverdediger Kai Verbij hoeft bij de EK sprint komend weekeinde in Collalbo geen rekening te houden met de Russische troef Pavel Koelizjnikov. De 24-jarige schaatser ontbreekt op de officiële deelnemerslijst. 

Naar verluidt kiest de tweevoudige wereldkampioen op de sprintvierkamp voor een andere voorbereiding op de WK afstanden (7-10 februari in Inzell) en de WK sprint (23-24 februari in Heerenveen).

Koelizjnikov, wereldrecordhouder op de 500 meter (33,98), is na twee mindere jaren dit seizoen weer één van de beste sprinters van de wereld. Hij won vier wereldbekerraces op de 500 meter en twee op de 1000 meter.
Naast Verbij doen namens Nederland aan de EK Kjeld Nuis en Thomas Krol mee. Bij de vrouwen verschijnen Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling aan de start.

De EK sprint worden op de Italiaanse buitenbaan gecombineerd met de EK allround voor mannen en vrouwen. Namens Oranje komen bij dat toernooi titelhouder Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, titelhoudster Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte in actie.

  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.