Volledig scherm
Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte tijdens de prijsuitreiking van de 3000 meter op het NK afstanden in Thialf. © ANP

Wüst, De Jong, Achtereekte: een wereld van verschil

Ek Allround en SprintWanneer morgen de EK allround en sprint van start gaan, hebben Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte een totaal ander uitgangspunt. De drie schaatssters leefden in compleet andere omstandigheden naar hun allround-toernooi toe.

Door Pim Bijl

Ireen Wüst (32 jaar)

Volledig scherm
Ireen Wüst. © ANP

Terwijl de selectie al hun rondjes schaatste op de onoverdekte ijsbaan in Collalbo en het lichaam liet wennen aan de hoogte en de omstandigheden, was Wüst nog in Heerenveen. Ze bleef in Nederland om woensdag de uitvaart van haar goede vriendin en voormalig wereldkampioene allround Paulien van Deutekom bij te wonen. Vanmiddag stapte ze alsnog het ijs in de Arena Ritten op. Met haar gedachten nog bij Van Deutekom. Na die training zei ze: ,,Ik kan alleen zeggen: ik start als eerbetoon aan Paulien en ga mijn best doen.”

Antoinette de Jong (23 jaar)

De Jong wordt blij van allrounden en ook van Collalbo. De kopjes koffie in de zon, de omgeving die ze al kent van kleins af aan. Al rijdend voor het gewest Friesland waren er trainingskampen in het dorpje in de Dolomieten met ontelbare rondjes op de onoverdekte ijsbaan. Toch zegt De Jong: ,,Ik ben niet echt een buitenijs-rijder.”

Volledig scherm
Antoinette de Jong. © Ronald Hoogendoorn

Eerder dit jaar tijdens de wereldbeker in Tomakomai had ze een matig weekeinde. ,,Maar dat had ook te maken met dat ik toen niet fit was. Ik voel mij nu wel goed en maak mij geen zorgen. Ik moet op de korte afstanden zoveel mogelijk winst pakken en dan wordt het op de 5000 meter overleven.”

Als het allemaal klopt, is goud mogelijk, denkt ze. Ze schuift in eerste instantie Wüst en Sablikova naar voren. Alleen op voorhand kan ze geen genoegen nemen met brons. ,,Als dit toernooi bijvoorbeeld in Thialf was gereden, had ik mezelf misschien eerder als een van dé favorieten genoemd. Nu is het iets meer een vraagteken. Maar mijn vechtlust is hetzelfde. Ik hoop op een feestje.”

Carlijn Achtereekte (28 jaar)

Voor laatbloeier Achtereekte wordt dit haar eerste internationale allroundtoernooi. De olympisch kampioene op de 3000 meter kijkt er ontzettend naar uit. Ook door de locatie. In Collalbo legde ze de basis voor haar hoogtepunt uit haar sportieve carrière, de onverwachtse gouden race in Pyeongchang.

Lang hield ze geen rekening met dit toernooi. Eind oktober begonnen de vrij mysterieuze klachten aan haar darmen. Buikpijn maakte eten lastig en ze viel drie kilo af. Toch stond ze er weer op de NK afstanden eind december in Heerenveen en wist ze zich te plaatsen voor de belangrijkste toernooien. Dollend stond ze daarna in de gangen van Thialf. ,,Oh god, nou moet ik dus een 500 meter gaan sprinten. Maar wel heel mooi hoor. Ik heb er zin in.”

Volledig scherm
Carlijn Achtereekte. © ANP
  1. ‘Al ontbreekt Sven, een overwinning heeft glans’
    NK allround en sprint

    ‘Al ontbreekt Sven, een overwin­ning heeft glans’

    Een nationale titel winnen terwijl de grootste favoriet ontbreekt, aankomend weekeinde bij het NK allround en sprint in Heerenveen is dat het geval. Bij toppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Kjeld Nuis past een vierkamp niet in hun voorbereiding op de WK. ,,Maar ook al weet je dat Sven er niet is, zo’n overwinning heeft nog steeds glans”, zegt voormalig schaatser en tweevoudig nationaal kampioen Wouter olde Heuvel.