Volledig scherm
© Lumiere

Een dramaserie over een kunstbeweging? Bauhaus bewijst dat het kan

RecensieOnze redactie maakt je wegwijs in het actuele aanbod van series. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag een dramaserie over een kunstbeweging.

Bauhaus

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Lumière series - drama

Een dramaserie over een kunstbeweging komt zelden voor. Hoe spannend kan dat zijn? Toch is de Duitse reeks Bauhaus een gunstige uitzondering. Zeker omdat het feuilleton geplaatst is in de context van het interbellum tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Duitsland.

Het opleidingsinstituut, onder leiding van de bevlogen architect Walter Gropius, wilde in de jaren 20 de kunst moderniseren door alle traditionele richtingen af te zweren. Deze revolutionaire aanpak leidde tot een strijd binnen de opleiding waarbij ook de eerste tekenen van antisemitisme en opkomend nazisme te bespeuren zijn.

De serie wordt als een terugblik verteld. De 80-jarige Gropius krijgt een journaliste over de vloer die hem doorzaagt over zijn verleden. Ook komt zijn verhouding met een studente aan de orde, wat de serie extra reliëf geeft. Deugde deze relatie wel? Behalve deze privéperikelen geeft Bauhaus vooral ook inzicht in wat deze kunstenaars destijds bewoog. -Ab Zagt

Bekijk hier een overzicht van onze eerdere recensies (met zoekfunctie!)

 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

 • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (13%)
 • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (26%)
 • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (61%)
23508 stemmen