Fascinerende details over de handelwijze van de Windsors

RecensieOnze redactie maakt je wegwijs in het actuele aanbod van series. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag een serie om bij af te kicken van The Crown.

Volledig scherm
© Netflix

The Royal House of Windsor

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Documentaire - Netflix

Wie na het wel en wee van het derde seizoen van The Crown nog meer wil weten over Elizabeth II, haar familie en voorouders, kan afkicken bij de documentaireserie The Royal House of Windsor, ook op Netflix.

In zes delen wordt de familiegeschiedenis van de Windsors breed uitgemeten met historische, zelden vertoonde beelden en brieven die pas kortgeleden openbaar gemaakt mochten worden.

De serie geeft, zeker in het begin, fascinerende details prijs over de handelwijze van de Windsors, die maar één motto hebben: overleven zonder aanziens des persoons. Een tragisch voorbeeld daarvan is de manier waarop Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland, werd behandeld. Hij hoopte na het uitbreken van de Russische Revolutie naar Engeland te vluchten.

Door toedoen van George V, nota bene zijn neef, ging deze reddingsactie niet door. De koning handelde uit angst voor de publieke opinie. De Britten zaten niet bepaald te wachten op nog meer geïmporteerde familieleden van de Windsors.

Volledig scherm
© Netflix

De gevolgen voor de tsarenfamilie zijn bekend. Olga Romanov, een nicht van de tsaar die in Engeland woont, kan voor de camera haar woede en frustratie over de houding van George V na al die jaren niet verhullen.

De gedetailleerde documentaireserie beantwoordt veel vragen die na drie seizoenen van de dramaserie The Crown bleven hangen. Zoals de lotgevallen van Lord Mountbatten, in de serie zo indrukkend vertolkt door Charles Dance.

Camilla

Hij was de mentor van prins Charles en was, zo wordt in de dramareeks gesuggereerd, de architect van het verijdelen van een huwelijk tussen de jonge Charles en de losbol Camilla Parker Bowles. Hij stuurde Charles op een missie met de Britse marine, zodat zij in eerste instantie met een ander kon trouwen.Het is te verwachten dat Mountbatten terugkeert in het vierde seizoen van The Crown.

Een van de meest indrukwekkende momenten in The Royal House of Windsor betreft de dood van Mountbatten tijdens een vakantie in Ierland. De IRA blies zijn boot op, waarbij in totaal vier mensen om het leven kwamen. Het is een van de grootste drama’s uit het leven van prins Charles.

Na het zien van al die rampspoed, drama en blunders van Buckingham Palace rest nog maar een verzoek: laat het vierde seizoen van The Crown zo snel mogelijk beginnen. -Ab Zagt

Bekijk hier een overzicht van onze eerdere recensies (met zoekfunctie!):

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

 • Stef (9%)
 • Daphne (6%)
 • Sophia (49%)
 • Emma (36%)
11538 stemmen