Volledig scherm
© Netflix

Intrigerende IJslandse crimi loont de moeite

RecensieOnze redactie maakt je wegwijs in het actuele aanbod van series. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag een IJslandse misdaadserie waarin gruwelijke moorden centraal staan.

Brot: The Valhalla Murders

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Netflix - Misdaad

Wie van de cultuur en natuur van IJsland houdt, mag deze misdaadserie zeker niet laten schieten. Als misdaaddrama blinkt Brot: The Valhalla Murders niet direct uit door originaliteit, maar wie de acht afleveringen uitzit, wordt zeker beloond voor zijn geduld.

Hoofdpersoon is in eerste instantie een vrouwelijke rechercheur, genaamd Kata. Ze is gescheiden, heeft nog een thuiswonende zoon en wordt op het politiebureau van Reykjavik gepasseerd voor de functie van hoofdinspecteur.

Op dat moment onderzoekt zij een reeks gruwelijke moorden, waarbij van de slachtoffers de ogen doorsneden zijn. Alsof zij getuige waren van een weerzinwekkend tafereel waaraan zij medeschuldig waren.

Tekst gaat verder onder de trailer

Naar verloop van tijd krijgt Kata assistentie van een collega uit Noorwegen die ook uit IJsland afkomstig is en een gerespecteerd profiler is. Met zijn kennis van misdadig gedrag moet de moordenreeks toch op te lossen zijn?

Brot (dat Schending betekent) focust zich gaandeweg ook op de privélevens van het speurdersduo, wat misschien het boeiendste deel van de serie is. De serie intrigeert, zeker als de verdachten steeds hoger op de maatschappelijke ladder van IJsland blijken te staan. -Ab Zagt

Bekijk hier een overzicht van onze eerdere recensies (met zoekfunctie!)

 1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar‘’, juichen oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

 • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (13%)
 • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (25%)
 • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (61%)
23003 stemmen