Volledig scherm
© Netflix

Wasvrouw zet door en bouwt een eigen imperium op

RecensieOnze redactie maakt je wegwijs in het actuele aanbod van series. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag een eenvoudige wasvrouw die een imperium opbouwt.

Self Made

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Netflix - Drama

Getrouwd op haar dertiende, moeder op haar vijftiende en weduwe op haar twintigste. Zo vat Madam C. J. Walker haar leven samen voordat zij begin vorige eeuw als zwarte vrouw carrière maakte met haar producten voor haarverzorging.

De miniserie Self Made, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Oscarwinnares Octavia Spencer, toont de opkomst van een eenvoudige wasvrouw die ondanks heftige tegenslag – vooral door een vileine concurrente die op haar neerkijkt – doorzet en een aanzienlijk imperium opbouwt.

Tekst gaat verder onder de trailer

Series en speelfilms over zwarte vrouwen zijn schaars. Een recent bioscoopvoorbeeld was Hidden Figures (ook met Spencer), waarin de zwarte vrouwen die voor NASA werkten werden geëerd. Self Made, mede geproduceerd door basketbalster Lebron James, past in dit bescheiden oeuvre, maar is minder sterk. Vooral de fictieve boksscènes tussen de twee concurrerende zakenvrouwen slaan nergens op. -Ab Zagt

Bekijk hier een overzicht van onze eerdere recensies (met zoekfunctie!):

 1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar‘’, juichen oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

 • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (13%)
 • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (25%)
 • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (61%)
23326 stemmen