Volledig scherm
Het bericht op Facebook, waarschijnlijk geplaatst door de schutter. © AD

'Schutter München lokte mensen met bericht Facebook'

De 18-jarige schutter van het bloedbad in München heeft waarschijnlijk een facebookaccount gehackt. Hij plaatste hierop een bericht dat gratis eten wordt uitgedeeld bij het McDonald's filiaal bij het Olympia winkelcentrum. Mogelijk wilde hij hiermee meer mensen trekken. De politie zei dit tijdens een persconferentie over de gebeurtenissen.

Eerder circuleerden er al dergelijke geruchten over het internet. Kort na de schietpartij werden er screenshots verspreid die suggereerden dat iemand had geprobeerd om mensen te lokken via social media. In het bericht werden mensen opgeroepen om om vier uur 's middags naar het fastfood-restaurant te komen. Het bericht is inmiddels verwijderd.

De politie zegt dat de dader waarschijnlijk een account had gehackt om het bericht te verspreiden.

Bloedbad

De 18-jarige Iraans-Duitse dader opende vrijdag om 17.52 uur het vuur in de McDonald's in het Olympia Einkaufszentrum in München. Daarna ging hij verder met schieten bij andere winkels. 

De schutter handelde alleen en had volgens de politie geen politieke motieven. Wel was hij depressief en geïntrigeerd door schietpartijen. De politie ziet een mogelijk verband met de aanslag in Utøya, die vrijdag exact vijf jaar geleden plaatsvond. Het exacte motief is echter niet bekend.

De man heeft negen mensen doodgeschoten. Bovendien raakten 27 mensen gewond, van wie tien zwaargewond. De schutter heeft zelfmoord gepleegd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement