Volledig scherm
Franse soldaten op de Champs-Elysées na de schietpartij. © ANP

Grote vraag na schietpartij Parijs: beïnvloedt dit de verkiezingen?

Ruim 48 uur voor de Fransen naar de stembus gaan, was Parijs het doelwit van een terreuraanslag. Beïnvloedt dit de presidentsverkiezingen?

Quote

Dit is een aanslag op agenten, op onze democratie en op de Franse republiek

Op een gevelraam aan de Champs-Élysées zijn de sporen nog te zien. Vier fikse kogelinslagen rechts. Een groot kogelgat links in het raam. Een paar meter verderop, op het trottoir: drie rode vlekken. Opgedroogd bloed.

,,Opnieuw slaan terroristen toe in het hart van Parijs’’, kopte dagblad Le Figaro.
 Al ruim twee jaar wordt Frankrijk getroffen door terreuraanslagen, die in totaal aan meer dan 200 mensen het leven kostten.

De nieuwste schietpartij, donderdagavond laat op de Champs-Élysées, voegt een nieuwe politieke dimensie toe. Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. De kogelinslagen en bloedvlekken zijn nog op straat te zien, terwijl de kiezers zich het hoofd breken over de vraag op wie ze gaan stemmen.

,,Dit is een aanslag op agenten, op onze democratie en op de Franse republiek’’, zei de socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon. ,,We laten door niets of niemand onze democratische verkiezingen verstoren’’, aldus premier Bernard Cazeneuve.

Vergaande voorstellen

De verkiezingen gaan zondag door. Maar het staat vast dat de aanslag de kiezers nog eens aan het denken zal zetten. Alwéér een aanslag. Alwéér terreur. Alwéér doden.

Welke kant het terrorisme de kiezers op zal duwen, is moeilijk te voorspellen. Veel analisten denken dat de extreemrechtse Marine Le Pen ervan kan profiteren. Zij hamert al jaren op de gevaren van de radicale islam. Zij komt deze verkiezingen met de meest vergaande voorstellen, zoals het opnieuw instellen van de grenscontroles en het uitzetten van ‘alle criminele buitenlanders’.

De laatste dagen zei Le Pen bij herhaling dat terreuraanslagen voorkomen hadden kunnen worden, als haar maatregelen al eerder waren doorgevoerd. Andere presidentskandidaten deden die uitspraken af als demagogie en leugens.

Volledig scherm
Politie op de Champs Elysées. © REUTERS

Verkiezingen van twijfel

Maar in tijden van angst overheerst niet altijd de rede. Zeker niet bij kiezers die twijfelen. En deze presidentsverkiezingen zijn dé verkiezingen van de twijfel. Uit peilingen bleek afgelopen week weer dat één op de drie kiezers nog niet weet op wie ze gaan stemmen. Bovendien gaan de vier belangrijkste kandidaten nek aan nek, wat de uitslag onvoorspelbaar maakt.

Marine Le Pen lijkt in elk geval bereid de jongste terreuraanslag in te zetten tijdens de verkiezingscampagne. ,,Ik roep deze dolende regering, die al jaren niks doet, nu op om onmiddellijk de grenscontroles weer in te voeren’’, zei ze in een eerste reactie. Een partijmedewerker van Le Pen in het departement Yonne schreef op Twitter: ,,Vandaag gebeurt het in Parijs. Morgen in Yonne?’’

Die snelle politieke reactie op een dramatische gebeurtenis zal bij de achterban van het Front National goed vallen, maar bij andere kiezers kan het juist het tegenovergestelde effect oproepen. Fransen houden er doorgaans niet van als politici of presidentskandidaten vermoorde politiemensen inzetten voor eigen politiek gewin.

Nationale eenheid

De concurrenten van Le Pen lieten zich gematigder uit. ,,De Fransen moeten worden beschermd en we moeten onze nationale eenheid bewaren’’, zei de links-liberale kandidaat Emmanuel Macron. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon zei door te gaan met campagne voeren. ,,Als we de verkiezingscampagne zouden opschorten, wint het geweld.’’

De regering heeft bekendgemaakt dat zondag, als de eerste stemronde wordt gehouden, in het hele land 50.000 extra agenten worden ingezet om de veiligheid bij stembureaus te garanderen.

Volledig scherm
Emmanuel Macron © AP