Volledig scherm
Politieagenten patrouilleren op de Champs-Élysées. © AP

'Verdachte aanslag Parijs zat in februari nog vast'

De omgekomen verdachte van de aanslag op de Champs-Élysées in Parijs is volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag. Ook zou hij in februari nog vast hebben gezeten voor het bedreigen van politieagenten. 

Volledig scherm
© REUTERS

Bij de poging tot doodslag zou hij indertijd hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen. Om die reden was de man al lange tijd in het vizier van de Franse antiterreurdiensten, aldus de krant Le Parisien. Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten en waarom hij vrijkwam voordat hij zijn straf had uitgezeten. 

Eind februari zat de man nog vast, nadat hij dreigende taal uitte tegenover politie, melden bronnen tegen persbureau Associated Press. Hij werd vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. 

Le Pen

Presidentskandidaat Marine le Pen (Front National) noemt de vrijlating van de man 'een symbool voor de mislukking van de Franse politiek'. Dat zei ze vanochtend tijdens een persconferentie. 

Volgens Le Parisien is de verdachte een 39-jarige Fransman. Het zou gaan om 
Karim Cheurfi. Of hij daadwerkelijk de dader van de schietpartij is, moet nog blijken uit onderzoek. In de auto van de dader werden wel wapens gevonden: een shotgun en messen.

Amaq, het persbureau dat gelieerd is aan terreurgroep Islamitische Staat, meldde eerder dat de verdachte van de aanslag een Belg is met de bijnaam Abu Yousif al-Baljiki.  
Waarom IS spreekt over een Belgische strijder, is nog niet duidelijk. VTM Nieuws zegt dat IS afgelopen nacht mogelijk een aanslag heeft opgeëist die nog niet heeft plaatsgevonden.

Tweede verdachte

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat in verband met de aanslag een internationaal opsporingsverzoek is uitgevaardigd tegen een man die door België wordt gezocht. Het is onduidelijk of het om de doodgeschoten schutter gaat of een tweede verdachte. Een man die wordt gelinkt aan de aanslag, heeft zich vanochtend gemeld op een politiebureau in Antwerpen.

De Franse politie heeft drie familieleden van de schutter opgespoord en houdt deze vast.

Bij de aanslag gisteravond op de Champs-Élysées kwam een politieagent om het leven en raakten twee agenten zwaargewond. De politie schoot de dader dood.