Volledig scherm
Het Nederlands elftal hield in de Johan Cruijff Arena een minuut stilte ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan. © ANP

Oranje staat morgen niet stil bij aanslag Utrecht

PollHet Nederlands voetbalelftal staat morgenavond, tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland, niet stil bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. De spelers van Oranje dragen geen rouwbanden en er is ook geen minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd.

Poll

Het Nederlands voetbalelftal staat vanavond niet stil bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht.

  • Begrijpelijk, want het is geen dag van nationale rouw. (25%)
  • Onbegrijpelijk, want deze aanslag heeft nationale impact. (75%)
34148 stemmen

Dat heeft een woordvoerder Jaap Paulsen van de KNVB gezegd. De bond volgt zijn protocol. ,,Er is door de overheid geen nationale dag van rouw afgekondigd. Was dat wel gebeurd, dan zouden wij de aanslag in Utrecht wel herdenken.” De KNVB zegt de gebeurtenissen in Utrecht te betreuren en mee te leven met de nabestaanden en betrokkenen. De bond geeft de amateurclubs die dit willen komend weekeinde de gelegenheid om stil te staan bij de gebeurtenissen in Utrecht. 

De KNVB herdenkt zondag wel de sterfdag van voetballer Johan Cruijff in Amsterdam als Oranje in de Johan Cruijff Arena de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland speelt. Zondag is het drie jaar geleden dat de beste en beroemdste voetballer van Nederland overleed. Op grote schermen in het stadion worden oude beelden vertoond van de legendarische voetballer. Die herdenking past volgens de woordvoerder van de KNVB wel weer in het protocol, omdat het een icoon uit de voetballerij betreft. 

Twee jaar geleden speelde Oranje met rouwbanden tegen Zweden na het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en werd er vooraf een minuut stilte gehouden. Daar werd voor gekozen omdat Van der Laan supporter was van Ajax en Oranje, en in die hoedanigheid vaak in de Arena kwam. Oranje speelde ook vrijwel al zijn thuiswedstrijden in Amsterdam tijdens de ambtsperiode van Van der Laan.