Volledig scherm

Welke school na groep 8? AD brengt de schoolkeuzegids

voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, vertelt over deze special.

Volledig scherm
Paul van den Bosch

Wie voelde zich vanaf de eerste dag thuis op de middelbare school? Zodanig dat de ouders zich afvroegen of het niet té snel té gezellig werd? Onterechte vrees natuurlijk. Een beetje spanning en onzekerheid - het kan allemaal geen kwaad. Maar je gunt je kind vanaf de eerste week het gevoel dat het daar hóórt waar het is. En daar ook wil zijn. Dat er nieuwe vriendjes zijn, andere namen in de app en tijdens de gesprekken aan tafel. Dat ze op vrijdagmiddag na de laatste les even wat gaan snacken in de stad en ook niet als een muurbloem bij de eerste schooldisco staan. Als je zelf niet zo was, kun je daar als ouder op een aandoenlijke manier best wat jaloers op zijn. Ik vraag dit namens een vriend, dat begrijpt u.

Zelf zijn wij voor even uit de cyclus van de open dagen. Natuurlijk kiest de nieuwe brugpieper zelf, of het nu op gevoel is of met het verstand, of beide (is zeldzaam). Maar iedere ouder heeft zelf ook een voorkeur, het is alleen zaak die zo lang mogelijk verborgen te houden. Dat laatste hoefde bij ons niet. Vanaf de minuut dat hij over de drempel van deze school liep, wist en voelde hij het. Deze is het. Ondanks alle bezoeken aan andere scholen is dat niet meer veranderd.

Zelf zat ik ook op deze school die me - uiteindelijk - als een warme jas heeft gepast. Elke andere keuze van junior was goed geweest en toch vind ik dat mooi, ik geef het toe. Ik ben er zelf jaren naartoe gefietst, door wind, regen en onder felle zon. In het ochtenddonker soms met kapotte voorlamp. Maar hem vond ik nog te jong, het verkeer te druk, de regen te onbarmhartig. Ook dat was onzin natuurlijk. Want in ons snelle leven herhaalt zich veel, van generatie op generatie. Andere leraren en kennis, zelfde gebouw en gevoelens. Bij kind en ouder. Als jij nu voor de keuze staat, wens ik jou toe dat je je snel thuisvoelt waar je hoort. En gelukkig is dat voor iedereen anders. Ik hoop dat deze bijlage jou en jouw ouders daarbij kan helpen.

Live Voetbal

home logo VVV-VenloVVV
63'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
14:30
Heracles AlmeloHER
away logo