Volledig scherm
© Shutterstock

Auto onder het stof? Zo maak je hem grondig schoon in vijf stappen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je de fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week vat ze de heilige koe bij de horens.

Het is frustrerend om te zien, zegt Marja Middeldorp aan de telefoon. ,,De auto hoeft er niet perfect uit te zien, maar die stof van nu? Dat ziet er niet uit. Het is trouwens geen woestijnzand, maar stuifmeel. Normaal gesproken regent het eraf, maar het is zó droog... je moet er toch echt iets aan doen, anders kun je niet door de ruit kijken. Ik heb trouwens een cabrio dus mag niet door de wasstraat. Dan kan ik net zo goed onder de douche gaan staan.”

Stap 1: schaduw
,,Zorg dat de auto in de schaduw staat, want in de zon wassen is slecht voor de lak. Begin eerst met afspoelen. Als je geen sproeier hebt, pak dan een paar emmers water. Niet direct aan de slag met een emmer sop en een spons, want het vuil dat op de auto zit kan krassen maken. Dan wordt het net een schuurspons.”

Stap 2: vliegjes en poep
,,Als je veel last hebt van vliegjes: die krijg je er altijd moeilijk af. Ik gebruik daar terpentine of lampenolie voor. Neem een zachte doek en wrijf de lampenolie in op de plekken waar vliegjes of vogelpoep zit. Ze lossen op waar je bij staat. Niet gebruiken als de motor nog heet is, want het is licht ontvlambaar”, zegt Marja. Ook is het belangrijk niet te veel terpentine te gebruiken, want daar kan de lak mogelijk van beschadigen, waarschuwt Car Cleaners.

Stap 3: lauw water
Vervolgens is het tijd voor het ‘magere sopje’, waar Marja Middeldorp het vaker over heeft in deze rubriek. ,,Iedereen heeft z'n eigen favoriete middel. Voor mij is dat lauw water met een paar druppels allesreiniger of afwasmiddel. Heet water is niet nodig, hoe moet je anders de spons vastpakken? Dan krijg je blaren op je handen. Ik zeep de auto altijd één keer goed in met een spons, per onderdeel doe ik later pas. Zoals je een baby in bad doet.”

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

Stap 4: volgorde
Dan per onderdeel. ,,Begin met het dak met hetzelfde sopje. Dan de ramen, de zijkanten en vervolgens de achterkant en de voorkant. Dat vind ik althans een fijne volgorde. De wieldoppen of velgen doe ik met een ander doekje.”

Stap 5: glimmen
,,Tussendoor even afspoelen en dan is het tijd voor een nieuwe emmer water met opnieuw een mager sopje. Nu ga ik hem helemaal laten glimmen. Begin weer bij het dak. Klaar met insoppen? Direct droog maken met een zachte, droge doek. Anders wordt het niet mooi. Dan weer de ramen, zijkanten, voor- en achterkant.”

,,Als je nou zegt: ik ben helemaal gelukkig zo, hij glimt me tegemoet. Prima! Als je nog zin hebt wrijf je hem nog in met autowax. Ik gebruik daar een oude trainingsbroek voor of andere doek. De autowas moet eerst op de doek, niet direct op de auto. Als je het aanbrengt, verdeel je het egaal en dan slaat de lak een beetje doffig uit. Wacht tot het droog is en ga dan met een oude badstof sok over de hele auto. Lekker wrijven en hij is weer zo goed als nieuw. Je voelt je weer koning in je eigen kar.”

Meer tips van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website. Wil je meer tips over het aankleden van of het klussen in huis? Bekijk dan één van de video’s hieronder.