Volledig scherm
Bier blijkt multifunctioneel. © Shutterstock

Biertje niet opgedronken? Gebruik het als schoonmaakmiddel

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week: schoonmaken met bier.

,,Je zult het misschien niet denken”, zegt Marja Middeldorp, ,,Maar bier is een perfect middeltje om eikenhout mee schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, trappen of meubels. Bier laat het hout weer blinken. Het gaat echt om eikenhout, dus niet om andere al gelakte meubels. Die hebben zelf al een beschermlaagje.”

Benodigheden:

Een beetje bier (kan zo goedkoop mogelijk)
Een pannetje
Een spons
Een zachte, droge doek

Wat moet je doen?

Volledig scherm
marja middeldorp © ADN Beeldredactie

Marja: ,,Warm een beetje bier op in een pannetje. Niet laten koken, gewoon dat je er nog met een sponsje in kan. Dan kun je de vloer, tafel of ander eikenhouten meubel afnemen. Je zult zien dat er veel viezigheid vanaf komt. Daarom moet je het misschien twee keer afnemen. Vervolgens spoel je het niet met water af. Gewoon alleen afnemen met een zachte droge doek. Het gaat niet stinken en je zult zien dat het hout weer glimt.”

Extra tip

Marja: ,,Heb je last van slakken in huis? Doe wat bier in een laag plastic bakje waar ze in kunnen kruipen. Zet het bakje ’s avonds op de plek waar de slakken zitten, want ze zijn vooral in de nacht actief. Die slak zal denken ‘Hé, maar dat is lekker! Een zwembad vol met bier voor mij.’ Hij zuipt zich lekker dronken en dan, ja het is zielig maar waar, gaat hij naar de slakkenhemel. Maar zeg nou zelf, dat is toch zaliger dan hem vertrappen of zout op een slak strooien?’