Een elektrische kookplaat is in elk geval een stuk gemakkelijker schoon te houden.
Volledig scherm
Een elektrische kookplaat is in elk geval een stuk gemakkelijker schoon te houden. © Shutterstock

Dilemma voor Marja: een keramische kookplaat of inductie?

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week worstelt ze met de keuze van een nieuwe kookplaat.

Veel mensen stappen over van koken op gas naar koken op een elektrisch fornuis, ziet Marja Middeldorp. Zelf moet ze er ook aan en eigenlijk kende ze de verschillende mogelijkheden helemaal niet. ,,Er past een spreekwoord bij: je doet boter in de pan, maar bakt er niks van”, zegt ze.

Wordt het keramisch of inductie? Dat is de keuze. Wat buiten kijf staat, is dat elektrische kookplaten makkelijker schoon te maken zijn. ,,Je moet er bij keramisch alleen even rekening mee houden dat de plaat eerst moet afkoelen, maar dan doe je er een doekje overheen en klaar.”

Wennen wordt het wel. ,,Ik kook nog zo heerlijk op gas. Vuurtje lager, vuurtje hoger. En af en toe de vlam in de pan met een beetje cognac. Op gas kan ik ook zonder een wekker te zetten de eieren lekker zacht koken. Ik heb wel eens in een vakantiehuisje elektrisch gekookt en dan lukt me dat niet meer! Maar goed, het is milieuvriendelijker. Ik heb het een beetje uitgezocht en op een rijtje gezet, maar worstel nog een beetje met wat ik moet kiezen.”

Pannetjes

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

,,Het voordeel bij keramisch is dat mijn eigen pannetjes erop kunnen. Al kan het zo zijn dat ze een beetje vervormd zijn door het koken op gas, waardoor ze minder makkelijk verwarmen op een vlakke plaat. Bij een inductieplaat is dat anders. Je moet er sowieso andere pannen voor hebben, met een speciale bodem. Het werkt namelijk met een magnetisch veld. Het verbruikt minder stroom dan een keramische plaat, maar ik heb toch het gevoel dat het wat moeilijker kookt. Misschien kunnen mensen met ervaringen me helpen in deze keuze! Ik sta open voor tips.”

Voorlopig is het nog even goed het gasfornuis onderhouden en schoonmaken. ,,Voor wie nog ouderwets op gas blijft koken heb ik nog wel een tip: de branders en branderhouder doe ik altijd in de afwasmachine, net als de rest van de onderdelen. Zijn ze daar al te vies voor? Leg ze dan in een pannetje met cola en laat ze even sudderen. Dan afspoelen en het glimt weer als een tierelier.

Meer tips en video's van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website