Volledig scherm
De televisie en afstandbediening moet je regelmatig schoonmaken, zegt Marja Middeldorp. © Shutterstock

Met dit verrassende (en goedkope) trucje maak je televisie snel schoon

schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week een verrassend middeltje voor het schoonmaken van de kijkbuis. 

Zelf heeft Marja Middeldorp twee televisies in huis. ,,Een in de huiskamer en een in mijn petit boudoir. Vooral zondagavond kijk ik graag tv. Onderzoeksjournalistieke programma's als Zembla en Tegenlicht vind ik interessant. En Engelse historische series. Ja, ik ben echt een professortje soms, hoor!”

Bijna iedereen heeft wel een televisie in huis. Wil je scherp blijven kijken, dan heeft hij soms een schoonmaakbeurt nodig, weet schoonmaakgoeroe Middeldorp. ,,Ik ben ooit door de Consumentenbond gevraagd om twintig schoonmaakmiddelen te testen op televisies. Veel tv-merken hebben daar hun eigen spullen voor. Maar die zijn wel heel erg duur!”

,,En weet je”, vervolgt ze. ,,Al die dure middelen deden het niet zo goed als iets wat bijna gratis is. Zal ik je vertellen waarmee ik dat doe? Met thee!”

Zo doe je dat

Volledig scherm
Marja Middeldorp © ADN Beeldredactie

,,Je zet 's ochtends een potje thee. Lekker, hoor. Vervolgens laat je het afkoelen en doe je het in een schaaltje. Dan pak je een watje en dat dep je in de koude thee. Niet te nat maken! Met dat watje ga je vervolgens over het scherm, van links naar rechts. Daarna droog maken met een schone doek. Je zult zien wat een viezigheid er vanaf komt. Het glimt daarna weer prachtig.”

Het geheim? ,,In thee zit theïne. Daarom moet je trouwens wel zwarte thee hebben, geen groene. Het zuur dat erin zit is niet agressief, maar doet precies wat het moet doen.”

Afstandbediening

,,Het werkt natuurlijk niet alleen met de tv. Ook als je nog ergens neonlicht hebt bijvoorbeeld en de strontjes van vliegen wilt verwijderen. Maar een belangrijk object is ook zeker de afstandbediening. Die zit onder de bacteriën omdat die zoveel wordt vastgepakt door alle gezinsleden. Vaak zitten er rubberen knopjes op. Nu ook weer een watje met thee gebruiken. Je zou ook met een wattenstaafje thee de randjes bij de knopjes kunnen aanpakken.”

,,Het resultaat is zo mooi, dat het leuk is om te doen. Weet je wat, die Chinezen zijn zo gek nog niet. Die wisten duizenden jaren geleden al, bij het aanleggen van de eerste theeplantages, dat we nu onze televisie goed moeten schoonmaken!”