Volledig scherm
Fruitvliegjes komen niet alleen af op de banaan, maar ook op de schil als je die in de prullenbak gooit. © Shutterstock

Met dit wondermiddel houd je het huis vrij van fruitvliegjes

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes leert. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week: fruitvliegjes voorkomen.

,,Eigenlijk moet je heel blij zijn dat er fruitvliegjes in je huis zijn”, zegt schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp. ,,Dat betekent dat je in ieder geval fruit op de fruitschaal hebt liggen. Nee, zonder gekkigheid, probeer je fruit op een koele plek te bewaren. Ik heb fruit in de koelkast, de kelder of in de voorraadkast. En zitten ze in je vuilnisbak? Ojee, dan moet je toch echt je afval beter gaan scheiden! Die lucht van schillen in een vuilnisbak... alsof er een lijk inzit. Dat vinden fruitvliegjes geweldig. Logisch, zo komt een bij ook bij de bloem. Ze zijn met een slimme truc wel te foppen.”

Benodigheden:

Neutrale witte azijn (géén schoonmaakazijn)
Een plastic bakje of een blik met deksel
Afwasmiddel

Wat moet je doen?

Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

Marja: ,,Doe een flinke scheut van de witte azijn in het bakje. Doe er een beetje afwasmiddel bij en dek het af met de deksel. Flink schudden, laat het maar schuimen. Daarna prik je gaatjes in de bovenkant, zodat de geur van je mengsel eruit kan. Ik maak een puntje van een mes altijd even heet met een aansteker of bij het gasfornuis. Dat prikt makkelijker, en ik heb al littekens genoeg op mijn hand! Zet het bakje bij de fruitschaal en je zult zien dat het werkt.”

Waarom werkt het?

Marja: ,,Witte azijn neutraliseert de geurtjes in huis. Die fruitvliegjes begrijpen er dan niets meer van. ‘Huh, ik ruik helemaal niks meer’, zullen ze dan denken.”

Of ze ook een hekel hebben aan tocht? ,,Ik vind ‘tocht’ een vreselijk woord. Ik heb nog nooit een fruitvliegje of bromvlieg gezien met een sjaal om. Maar frisse lucht in huis is altijd goed!”