Volledig scherm
In alle rust de kerstmaaltijd voorbereiden, dan moet je van tevoren alles goed opgeruimd en schoon hebben. © Shutterstock

Zo maak je de keuken klaar voor de feestdagen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Dit keer een onderwerp waar je niet omheen kunt: het huis kerstklaar maken. Zeker de keuken heeft aandacht nodig. 

Wat ze zelf gaat maken? Hazenpeper met Friese kruidkoek. ,,Mijn moeder maakt verder nog heerlijke stoofpeertjes. Trouwens: als je wijn bij het vlees doet, moet je niet zo'n azijnslobbertje nemen, hoor. Neem een mooie Bordeaux of zo. Maakt het gerecht veel beter. Anders kun je net zo goed een ezel in de pan gooien!”

Maar goed, wat je ook kookt, eerst heeft de keuken wat aandacht nodig om alles goed voor te bereiden, vindt Marja Middeldorp. ,,Dat voorkomt een hoop stress tijdens kerst.”

De koelkast

,,De ijskast komt natuurlijk tjokvol te zitten. Maar niet alles hoeft per se in de koelkast. Neem nou kaas. Franse kazen stinken behoorlijk en de smaak kan zomaar overslaan naar andere producten als je ze in de ijskast stopt. Je kunt de kazen beter bewaren in de voorraadkast of de schuur en afdekken met een doek. Kaas moet je ook niet te koud serveren, dat is niet lekker.”

Peper en knoflook

,,De pepermolen vullen is altijd zo'n gehannes. Probeer maar eens erin te doen, de helft gaat er langs. Daar heb ik een oplossing voor. Gebruik een toiletrol. Je giet de peperkorrels via de toiletrol in de molen en de korrels vallen precies in het gaatje.”

,,Wat soms moeilijk is bij het bakken van knoflook, is dat het verbrandt in de pan. Daar heb ik ook weer iets op”, vervolgt Marja enthousiast. ,,De teentjes kun je schoonmaken en in de vriezer leggen. Als je het dan bij groente of vlees doet, of er een sausje van maakt, valt de knoflook als water uit elkaar. Daardoor heb je een mooie smaak en verbrandt het niet. Helemaal prachtig.”

Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

Snijplank

,,Niets is zo vervelend als buikpijn als je net hebt genoten van heerlijk eten. De boosdoener: een vuile snijplank. Als je nou zalm hebt gesneden voor het voorgerecht en daarna heb je de snijplank nodig voor kip, zorg dan dat je citroen en zout in huis hebt. Na de zalm even met citroen en zout over de snijplank, goed afspoelen en klaar is hij weer.”

Keukenlaatjes

Marja Middeldorp hamert meer dan eens op een goede voorbereiding. Dat geldt ook voor de kerstdagen. ,,Dit weekend heb je hopelijk nog tijd om de keukenlaatjes goed te bekijken. Zeker die waar bestek in zit. Waar ik ook kom, het is meestal een chaos. Dan heb je dat ene speciale mesje nodig en sta je met een rood hoofd boven de lades omdat je het niet kunt vinden. Even alles schoonmaken en goed kijken wat je nodig hebt voor het bereiden van de kerstmaaltijd.”

 ,,Laten we ook net zo slim zijn als de heren en dames studenten die allemaal een hekel hebben aan schoonmaken: leg aluminiumfolie op het gasfornuis. Als je klaar bent met koken haal je - hupsakee - alles eraf en schoon is je gasfornuis! Nu kun je helemaal relaxt kerst vieren.”

Meer tips van Marja Middeldorp zijn te vinden op haar website