Volledig scherm
Suzanne Schulting. © REUTERS

Fabuleuze Schulting ook overall wereldkampioene

Suzanne Schulting is na een zege in de superfinale van de WK shortttrack in Sofia - een race over 3000 meter - ook overall wereldkampioene geworden. Lara van Ruijven, die een belangrijke rol speelde door twee tussensprints te winnen, eindigde als vierde in het eindklassement. De titel voor Schulting is de eerste ooit voor een Nederlandse shorttrackster.

Door Rik Spekenbrink

Schulting wilde maar één ding. Zichzelf ‘de beste shorttrackster van de wereld’ kunnen noemen. Niet op een afstand, maar overall, gewoon de beste van allemaal. Na een geweldige inhaalrace op de WK in Sofia kan ze minimaal een jaar door het leven onder die fraaie titel.

Volledig scherm
Suzanne Schulting. © EPA

Ze trok bondscoach Jeroen Otter bijna over de kussens van blijdschap. Suzanne Schulting was uitzinnig, en met recht. Ze moest in de superfinale van de WK shorttrack haar Koreaanse concurrente Min Jeong Choi achter zich houden. En dat lukte dankzij een heerlijke inhaalactie binnendoor, precies één ronde voor de finish. Ze is overall wereldkampioene, als eerste Nederlandse vrouw ooit.

Schulting had het WK eigenhandig omgedraaid. Ze begon gisteren met een valse start. In de halve finale van de 1500 meter schaatste de Friezin (21) soeverein naar de winst, maar de jury had een overtreding gezien en gaf haar een penalty. De meeste kenners in de Arena Armeets vonden de straf onterecht, maar Schulting moest het ermee doen. Ze zei weliswaar frustratie te voelen, maar ook weer niet te veel omdat ze zichzelf niets kon verwijten.

Gistermiddag al revancheerde ze zich een beetje door brons te winnen op de 500 meter, haar minste afstand. Daar werd teamgenote Lara van Ruijven de eerste Nederlandse wereldkampioene shorttrack ooit. Schulting sprokkelde 13 punten en zag de gehele top 8 van de 1500 meter buiten de punten blijven. Ineens zag de lucht er weer een stuk blauwer uit.

Volledig scherm
Suzanne Schulting. © BSR Agency

Maar de 1000 meter van vanmiddag zou cruciaal worden. Haar favoriete afstand, een jaar geleden in Zuid-Korea won Schulting olympisch goud, ook al een primeur voor Nederland. En Schulting maakte haar favorietenrol vanmiddag waar. Ze leidde de finale vanaf de kop en kwam eigenlijk geen moment in gevaar.

Dus moest de superfinale de beslissing brengen. De Zuid-Koreaanse Choi, winnares van de 1500 meter en tweede op de kilometer, ging de afsluitende 3000 meter in met een voorsprong van 8 punten: 55 om 47. Schulting, conditioneel gezien misschien wel de beste van allemaal, moest haar dus voor zien te blijven. 

Choi nam een aantal rondes voor het einde de leiding en liet zich dekken door haar landgenote Kim. Maar Schulting pakte ze allebei terug. Met twee handen in de lucht kwam ze na de finish op Otter af. Choi werd in het algemeen klassement tweede, de Canadese Kim Boutin derde, voor Lara van Ruijven.

Schulting bekroonde een geweldig seizoen dus passend, met de overall wereldtitel, zoals een olympisch kampioene betaamt. Ze won de wereldbekerklassementen over 1000 en 1500 meter en werd in Dordrecht ook al Europees kampioene. 

Suzanne Schulting won als eerste Nederlandse shorttracker Olympisch goud.