Volledig scherm
Suzanne Schulting. © BSR Agency

Schulting na goud op WK: ‘Ik ben zo blij, dit is echt niet normaal’

Suzanne Schulting bekroonde vandaag haar goede seizoen met goud bij de wereldkampioenschappen in Sofia. In de slotfase van de superfinale kroop ze naar voren en was ze haar concurrenten te snel af.

Suzanne Schulting bekroonde zondag haar goede seizoen met goud bij de wereldkampioenschappen in Sofia. In de slotfase van de superfinale kroop ze naar voren en was ze haar concurrenten te snel af.

,,Ik ben zo blij. Echt niet normaal. Ik heb in de superfinale een hele goede rit gereden’', zei Schulting na afloop tegen de NOS. ,,Ik heb heel hard getraind deze zomer. Ik wilde laten zien dat ik geen eendagsvlieg ben. De wereldbekers gingen al ‘debielgoed’, dit WK was de ultieme test. Het is een fantastisch jaar geweest, het moet nog even bezinken.’'

Schulting won in januari al goud bij de EK in Dordrecht. In de strijd om de wereldbeker eindigde ze als eerste in het klassement op de 1000 en 1500 meter.

De Friezin kon het WK niet afsluiten met goud op de relay. De Nederlandse aflossingsploeg lag op kop, maar Schulting gleed onderuit. Oranje moest zich door die val tevreden stellen met de vierde plaats. ,,Ik had het graag willen afsluiten met de wereldtitel op de relay”, zei Schulting. ,,Ik wilde het goed afsluiten en het vieren met de meiden, dat is het mooiste wat er is. Dit is zwaar klote.”

Lara van Ruijven, die zaterdag de wereldtitel op de 500 meter pakte, dacht in de eindstand als derde te eindigen. Ze reed in de superfinale, waar ze veel werk voor Schulting deed, een rondje te weinig. Daardoor volgde diskwalificatie en zakte Van Ruijven in het klassement naar plaats vier. ,,Ik denk dat ik zelf in de war ben geraakt’', zei Van Ruijven tegen de NOS. ,,Ik ben een paar keer ingehaald en de tel kwijtgeraakt. En ik heb op Suzanne gelet, die lag op koers voor goud. Ik dacht: ik moet wel mijn rondjes afmaken. Ik finishte, keek naar de scheids en niemand zei iets. Dankzij de punten bij de tussensprints zou ik derde zijn geworden, maar dat werd ik niet. Ik voelde me zo dom, ik voelde me de dommerik die niet kan tellen.”

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© REUTERS