Volledig scherm
Hevige sneeuwval op Eindhoven Airport. © Joris van Boven

Chaos op luchthavens door sneeuwval

updateDe Nederlandse luchthavens ondervinden vandaag veel hinder door de sneeuwval. Rotterdam Airport is vanmiddag gesloten. Eerder op de dag ging Eindhoven Airport tijdelijk 'op slot'. Ook Schiphol heeft flink last van de weersomstandigheden. 

Vanaf Rotterdam landen en vertrekken in elk geval tot 18.00 uur geen vliegtuigen. Vluchten van en naar Londen, Venetië en Wenen zijn geannuleerd. Vluchten uit de Canarische eilanden en Marokko zijn uitgeweken.

Vanaf het eind van de ochtend was vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport tijdelijk niet mogelijk. Rond 14.30 uur werd de start- en landingsbaan weer in gebruik genomen. 

Zeker twaalf vertrekkende vluchten werden geannuleerd en negen arriverende vluchten moesten uitwijken naar een ander vliegveld. Vluchten die wel mogelijk waren, liepen soms urenlange vertragingen op.

Schiphol 

Op Schiphol werd vanwege het winterweer een derde van alle vluchten geschrapt. Zo annuleerde KLM meer dan 140 Europese retourvluchten en vertraagde het merendeel van de vertrekkende vluchten van de Amsterdamse luchthaven.  Niet alleen KLM, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben volgens Schiphol diverse vluchten moeten schrappen. Alle passagiers van de KLM worden geïnformeerd en omgeboekt.

Ook de vluchten naar Amsterdam hebben stevige vertraging opgelopen. Zo is op de site van de luchthaven te zien dat veel passagiers te maken krijgen met vertragingen variërend van één tot vijf uur. 

Brussel Airport

Ook in België is het goed raak. Op Brussel Airport ligt het vliegverkeer al sinds 10.30 uur vanochtend nagenoeg compleet stil. Volgens een woordvoerster zijn sinds vanochtend al 90 vluchten vertraagd en 50 vluchten geannuleerd. Teams van de luchthaven zijn bezig met het ijsvrij maken van de vliegtuigen, maar het zicht blijft slecht. 

Naar verwachting zullen de problemen de gehele dag nog aanhouden.

Volledig scherm
Toestellen van KLM in de sneeuw op luchthaven Schiphol. Opnieuw zorgde de sneeuw voor problemen in het luchtverkeer. © anp