Volledig scherm
© EPA

OG3NE elfde in Kiev

Het is OG3NE niet gelukt het 62e Eurovisie Songfestival te winnen. De meidengroep werd 11e in Kiev en dat is dezelfde klassering als Douwe Bob vorig jaar.

De stemming onder de vakjury’s pakte nog bijzonder goed uit voor de Nederlandse inzending. Met een 5e plek (en twee keer 12 punten van Oostenrijk en Roemenië) leek OG3NE in de race voor een topklassering. Maar het Europese publiek waardeerde Lights & Shadows veel minder en gaf in totaal maar 15 punten.

De elfde plek betekende een teleurstelling voor de zussen Lisa, Amy en Shelley Vol. Zij hielden naar buiten toe vol het festival te gaan winnen, maar rondom de groep was te horen dat een plek in de top 10 het officieuze doel was geworden. Nu werd Nederland voor het tweede opeenvolgende jaar 11e.

De zussen van OG3NE hadden zaterdagavond indruk gemaakt met hun beste optreden van de gehele Eurovisie-cyclus. Oogde de meidengroep tijdens de juryshow van vrijdag mat en weinig energiek, tijdens de finale straalden de drie van het zelfvertrouwen. Het a capella-gedeelte aan het begin van Lights & Shadows liep volledig synchroon en langzaam verkreeg de uitvoering precies dat laagje extra magie dat nodig is tijdens een optreden op een podium zo groot als dat van de Songfestival-finale.

Gedateerd

Voor ongeveer 200 miljoen Europese, Chinese en Australische kijkers streden ze voor het volbrengen van hun missie: het festival winnen. Dat dat niet zou lukken was eigenlijk al meteen bij de introductie van Lights & Shadows duidelijk. Het lied was te gedateerd om een breed en steeds moderner festival als Eurovisie te winnen. Maar Lisa, Amy en Shelley haalden wel het uiterste uit de hen beschikbare mogelijkheden.

Gesteund door een sobere, maar effectieve podiumregie bleek OG3NE in Kiev een vrijwel nimmer haperende zangmachine. Vanuit de middenmoot stoomde de groep dankzij een reeks indrukwekende repetities op in de voorspellingen. De top 5 kwam in zicht, maar daarvoor bleek de Nederlandse song uiteindelijk toch te weinig kijkers aan te spreken.