'Guess who's back...' Waylon naar Eurovisie Songfestival

VideoZanger Waylon (37) gaat volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Omroep AVROTROS heeft zijn deelname officieel bevestigd nadat ze vanochtend een mysterieus filmpje online zetten dat bol stond van de hints die naar Waylon leidden.

Volledig scherm
© Josh Walet

,,Who will represent the Netherlands at the Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon, Portugal...? Guess who...'', luidde het bijschrift van de video die rond 9.00 uur de wereld in werd gestuurd. Inmiddels luidt de officiële aankondiging van de Nederlandse inzending: ,,Guess who's back? Waylon.''

In het filmpje van vanochtend zaten genoeg aanwijzingen. Zo werd een man met tattoos wakker in een kamer vol met vrouwen, zette hij een tv aan waarop een fragment van
The Voice of Holland te zien was en las hij op het toilet het magazine Beard. Er waren ook gitaren te zien en een hond die erg leek op de Amerikaanse Stafford van Waylon, Chevy. Ook kreeg de hoofdpersoon een sms van Dolly Parton, die vroeg of hij naar Nashville kwam.

Voor wie dan nog twijfelde of het om Waylon ging: in de video dook ook de  cowboyhoed op die hij droeg tijdens zijn songfestivaldeelname met The Common Linnets in 2014. 

Grote namen als Dotan, Martin Garrix, Jacqueline Govaert, Chef’ Special of Kensington werden eind vorige maand al uitgesloten. Deze week zong de naam van Within Temptation-zangeres Sharon den Adel rond. 

Calm After the Storm

,,Geen Sharon, maar Waylon naar het Songfestival. Een van Nederlands beste stemmen naar Lissabon'', concludeerde onze muziekverslaggever Stefan Raatgever.

Waylon veroverde in 2014 in Kopenhagen samen met Ilse DeLange als The Common Linnets de tweede plaats met Calm After The Storm. Nu gaat de zanger, die eigenlijk Willem Bijkerk heet en zichzelf vernoemde naar zijn idool Waylon Jennings, het alleen doen. 

poll

Hoe ver komt Waylon op het Songfestival?

  • Niet verder dan de halve finale (46%)
  • Finale (39%)
  • Hij wordt eerste! (15%)
15381 stemmen

Met welk lied Waylon in mei volgend jaar afreist naar de Portugese hoofdstad is volgens een woordvoerster van de omroep nog niet bekend. ,,Hij gaat het schrijven met het songfestival in zijn achterhoofd. Hij wil met het beste liedje gaan en staat daarom ook open voor nummers van andere songwriters.'' Ze laat weten dat Waylon het ontzettend leuk vindt dat hij opnieuw is gevraagd. ,,Nu hij als solo-artiest gaat, zien we dat als totaal iets anders dan vorige keer toen hij deel uitmaakte van het duo The Common Linnets. Waylon is super veelzijdig. Hij kan heel veel. Qua act kunnen we nog alle kanten met hem op." De omroep gaat de komende maanden met de znager en zijn team aan het nummer en de act werken.

Quote

Een van Nederlands beste stemmen naar Lissabon

Muziekverslaggever Stefan Raatgever

Waylon brak in 2009 door en scoorde onder meer hits met Wicked Way en Happy Song. In 2005 nam hij samen met Rachel Kramer als het duo Rachel & Waylon deel aan de voorronden van het Nationaal Songfestival met het nummer Leven als een beest

Het Eurovisiesongfestival telt volgend jaar 42 deelnemers. Vorig jaar deed namens Nederland OG3NE mee. De 63ste editie van het Songfestival vindt plaats in Lissabon: Portugal won vorig jaar met Salvador Sobral voor het eerst in 53 deelnames. Het liedjesfestijn is op 12 mei, de halve finales zijn op 8 en 10 mei.

Lees hier: Waylon naar Songfestival: geweldig of onbegrijpelijk?

Volledig scherm
De man in het filmpje krijgt een sms van Dolly P. © YouTube
Volledig scherm
De bekende hoed van Waylon duikt ook op in de video. © YouTube

poll

Waylon naar Songfestival

  • Goede keuze (61%)
  • Ik had liever een ander gehad (39%)
44024 stemmen

poll

Hoe ver komt Waylon op het Songfestival?

  • Niet verder dan de halve finale (46%)
  • Finale (39%)
  • Hij wordt eerste! (15%)
15381 stemmen

It's you and me little bandito... #Chevy photo by @williamrutten

Een foto die is geplaatst door Waylon (@official_waylon_music) op

Volledig scherm
The Common Linnets in 2014 © ANP Kippa
Volledig scherm
© AVROTROS

poll

Blijf jij na het vertrek van Evers naar 538 luisteren?

Blijf jij na het vertrek van Evers naar 538 luisteren?

  • Ja, Frank Dane is een waardige opvolger (33%)
  • Nee, ik stap over naar een andere radiozender (67%)
436 stemmen