Volledig scherm
Deelnemers van de tien landen die na de eerste halve finale door mogen naar de finale aanstaande zaterdag. © Getty Images

Israëlische omroep even gehackt tijdens uitzending songfestival

De uitzending van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is niet overal vlekkeloos verlopen. In Nederland en Engeland waren er problemen en de Israëlische online-uitzending werd korte tijd gehackt.

Op de website van de Israëlische omroep KAN stonden tijdens de show korte tijd berichten als ‘Waarschuwing. Risico op raketaanval. Ga alsjeblieft schuilen‘ en ‘Israël is niet veilig. Jullie zullen wel zien!’ Een woordvoerder van KAN bevestigt de hack tegenover The Jerusalem Post. Volgens de omroep is het bericht waarschijnlijk niet door veel mensen gezien maar is er wel een onderzoek ingesteld.

In Nederland ging het mis met het commentaar dat gedeeltelijk wegviel. ,,Ik heb begrepen dat er een lijn was uitgevallen en ze over zijn gegaan naar een andere lijn”, laat een woordvoerder van Avrotros weten. De oorzaak is niet bekend. Op Twitter werd er veel over geklaagd. Ook de BBC had problemen met de uitzending. Daar ging het beeld plots op zwart en misten de kijkers de uitslag.

Ruim 1,4 miljoen Nederlandse kijkers hebben dinsdagavond op NPO 1 afgestemd op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Vorig jaar tijdens de editie in Lissabon keken bijna 1,1 miljoen kijkers naar de eerste ronde, in 2017 keken er 1,5 miljoen Nederlanders. Voorafgaand aan de eerste halve finale zond de Avrotros Op weg naar het Songfestival uit, waarin BN’ers vooruitblikten op het evenement. Dat programma trok 924.00 kijkers, tegen 749.000 vorig jaar en 1,3 miljoen in 2017.

Geweld

Het recent weer oplaaiende geweld tussen Israël en Gaza lijkt vooralsnog geen gevolgen te hebben voor het liedjesfestijn. Ondanks diverse raketaanvallen begin mei met meerdere slachtoffers gaan alle repetities en shows  door. Wel wordt de situatie continu in de gaten gehouden, liet de European Broadcasting Union (EBU) recent weten aan Israëlische media.

Begin mei zouden vanuit Gaza 450 raketten zijn afgevuurd, die grotendeels werden onderschept door het afweersysteem Iron Dome. Het Israëlische leger bestookte 220 Palestijnse doelen van onder meer Hamas, dat in Gaza de scepter zwaait. Zeker zeven mensen kwamen om het leven, onder wie een zwangere Palestijnse vrouw en haar 14 maanden oude kind. In de kustplaats Ashkelon werd een Israëliër gedood toen zijn huis werd getroffen door een raket vanuit Gaza.

Volledig scherm
screenshot van de hack © Twitter Jerusalem Post
  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (54%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (46%)
6617 stemmen