Volledig scherm
Damian Zarebski uit Polen houdt van Rotterdam en dan vooral van gaybar Keerweer. Daar voelt hij zich helemaal zichzelf, vooral als hij staat te dansen op zijn vaste plek op de trap. © Sanne Donders

Damian verhuisde naar Rotterdam door het Zomercarnaval: ‘Zo bijzonder en feestelijk’

Songfestival gezichtenHet Eurovisie Songfestival is hét moment om de veelkleurigheid van Rotterdam te vieren. In mei komen 41 landen hier samen, maar dat is de rest van het jaar niet anders. Tijd om onze mede-Rotterdammers te bevragen over hun geboorteland. Vandaag: Damian Zarebski uit Polen.

Met zijn ogen dicht lag hij in het gras. Af en toe opende hij die en keek hij naar de wolken. Om hem heen zinderde de stad. Het was Zomercarnaval. Een bonte verzameling van kleurrijke mensen trok aan hem voorbij. En hij dacht: ik ben thuis. 

Zo begint het verhaal van Damian Zarebski (40). De helft van zijn leven woont hij in Nederland. Hij was jong toen hij voor het eerst in Rotterdam was. De wereld lag aan zijn voeten. De mogelijkheden waren eindeloos. Hij kwam hier om drie maanden te genieten van zijn vrijheid. Hij zou daarna aan een studie rechten beginnen in zijn thuisland Polen, maar zodra hij hier was wist hij dat het anders zou lopen.

Quote

Zo mooi, bijzonder en feestelijk. Ik wilde hier blijven

Damian Zarebski

Tijdens dat Zomercarnaval voelde hij zich vrijer dan ooit. Al die kleuren, verschillende mensen, afkomsten. Hij vond het geweldig. ,,Zo mooi, bijzonder en feestelijk. Ik wilde hier blijven.”

Toen hij bij thuiskomst aan zijn ouders vertelde dat hij naar Nederland wilde verhuizen, reageerden die niet dolenthousiast. Maar Zarebski was vastberaden. Geld had hij niet en omdat zijn ouders niet stonden te springen, kreeg hij ook geen zak geld mee. Hij verkocht daarom een dure printer. Met dat geld betaalde hij zijn ticket om naar Nederland te reizen. Niet wetende wat hij daar zou gaan doen en hoe zijn leven zou verlopen. 

Definitief

Spijt van zijn besluit kreeg hij echter nooit. Terwijl het in de beginjaren niet makkelijk voor hem was. Hij sprak de taal niet en maakte huizen schoon om rond te komen. ,,Het was emotioneel zwaar toen ik uit Polen vertrok. Ik huilde. Het voelde zo definitief, ik wist dat ik nooit meer écht terug zou komen. Mijn wortels liggen in Polen en ik vind het niet leuk als mensen negatief over Polen spreken. Maar politiek gezien is het vreselijk. Er is veel polarisatie, xenofobie, discriminatie en fanatisme in religie.”

Samen met zijn Nederlandse man Tom - die hij hier na een paar jaar ontmoette - kocht hij een klushuis op Katendrecht. Dat knapte hij volledig op. Van vier appartementen maakte hij een huis met een grote woonkeuken en een kantoor aan huis. Het was de start van zijn eigen bouwbedrijf. Want dat is wat hij het liefste doet: huizen ontwerpen. 

Quote

Het is een invasie van homo’s uit de hele wereld. Het wordt sowieso gezellig!

Damian Zarebski

Op een gedeelde eerste plek komt feesten. Wie met enige regelmaat in gayclub Keerweer komt, kent Zarebski. Het is zijn favoriete plek in Rotterdam. Ook daar is het weer die samenkomst van al die verschillende soorten mensen die hem trekt. Hij houdt ervan om nieuwe mensen te leren kennen én om te dansen. Dan staat hij op de trap, daar heeft hij de ruimte om zijn dansmoves te laten zien. Hij heeft veel zin in de feesten tijdens het Eurovisie Songfestival. ,,Het is een invasie van homo’s uit de hele wereld. Het wordt sowieso gezellig!”

Tegenpolen

Vaak beginnen die feesten bij hem thuis. Dan kookt hij voor zijn vrienden en gaan er flessen wijn doorheen. Om een uur of twee gaat de groep richting de stad. Zijn man is iets minder van het feesten. ,,Wij zijn tegenpolen. Dat hij zo anders is, trekt me ook aan. Ik ben emotioneel en dramatisch. Hij is een echte Hollander. Behouden, en hij uit zijn gevoelens minder. Door mijn Poolse achtergrond hou ik van samenzijn met vrienden, met elkaar eten en drinken. Dat hoeft van hem minder. Als hij er geen zin in heeft, gaat hij naar ons tweede huis in Amerongen.”

Hij laat een harde, aanstekelijke lach horen. Zarebski gaat lachend door het leven, zo lijkt het. ,,Ik zie de wereld niet door angst. Ik ben positief en ik ben wie ik ben. Ik vind uitdagingen leuk en zie weinig beren op de weg. Toen ik hier kwam, had ik niks. Ja, ik had een tent. Voor als ik nergens kon slapen. Nederland staat bekend om zijn tolerantie en ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het land niet zo tolerant is als mensen vaak denken. Maar het heeft ook te maken met je instelling. Ik ben blij met de mogelijkheden die ik hier heb gekregen. Ik heb veel hulp gehad van Nederlanders. Ik denk dat je die hulp krijgt als je een goed mens bent.”

Quote

Ik denk dat je die hulp krijgt als je een goed mens bent

Damian Zarebski
  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam