Volledig scherm
Een van de kerken op Sri Lanka waar tijdens de Paasmis explosieven ontploften. © AP

Nederlandse pensionado: We zijn doodsbang voor represailles

Inwoners van Sri Lanka houden hun hart vast. Na de dodelijke explosies van vanmorgen in drie kerken en hotels vrezen ze nog meer geweld als vergelding voor de aanslagen. ,,Het is onduidelijk wie erachter zit’’, zegt Cees van Rijckevorsel (75) uit Breda die sinds tien jaar op het eiland woont. 

Zijn Sri Lankaanse echtgenote en hij zitten aan de buis gekluisterd. Net als vrijwel heel het land. ,,Het is ontzettend stil op straat. Iedereen volgt de ontwikkelingen via de televisie’’, zegt de gepensioneerde Bredanaar tegen deze site.

Tamils 

Er is volgens hem ‘een hoop nieuws’ over de aanslagen maar niemand weet wie erachter zit. ,,Eerst werd gezegd dat ze het werk waren van radicale moslims maar nu wordt er gesproken over Tamils.’’

De zogenoemde Tamiltijgers terroriseerden de eilandstaat in de Indische Oceaan zo'n 30 jaar. Een militair offensief maakte in 2009 een abrupt einde aan de opstand die in 1983 begon. De strijd tussen Tamils en Singalezen eiste volgens de Verenigde Naties tussen de 80.000 en 100.000 mensenlevens en verdreef ongeveer 100.000 mensen uit hun woningen. De Tamiltijgers streden voor de onafhankelijke staat Tamil Eelam.

Angst

Maar of het nu radicale moslims of Tamils waren die de aanslagen pleegden, het verandert volgens Van Rijckevorsel niets aan de angst onder de bevolking. ,,Wij zijn allemaal doodsbang voor represailles vanavond en vannacht. De Sri Lankaanse regering laat niets aan het toeval over. Er zijn zoveel politiemensen en militairen op de been dat vergeldingsacties vrijwel onmogelijk lijken maar je weet het nooit. Eén gek is genoeg voor een nieuw drama.’’

De Nederlander woont in de buurt van Negombo, een plaats met overwegend katholieken aan de westkust van Sri Lanka. Een explosie in de Sint Sebastiaan kerk eiste er vanmorgen zeker 74 mensenlevens. Minstens 110 van de ongeveer 500 kerkgangers raakten gewond. ,,De kerk is vrijwel volledig ingestort. Verschrikkelijk’’, verzucht Van Rijckevorsel. 

Het dodental had volgens hem nog veel groter kunnen zijn. ,,Eerste Paasdag wordt weliswaar gevierd maar vooral intern. Goede Vrijdag is hier dé dag. Dan zitten de kerken afgeladen vol en is het feest op straat.’’

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.